- 2019. január 10., 16:00
Van az úgy, hogy egy gyártó tervez, a másik meg végez. Most pontosan ez történt.
Hirdetés

A Royole neve valószínűleg túl sok embernek nem lesz ismerős, a vállalatot 2012-ben alapította néhány, a Stanfordi egyetemen éppen végzett kínai mérnök. A Royole ennek ellenére amerikai, székhelye Fremontban (Kalifornia) található, de vannak irodái Hong Kongban és Shenzenben is. A vállalat megalakulása óta olyan elektronikai termékek fejlesztésével foglalkozik, amelyek hajlíthatók; viszont eddig csak beszállítóként vett részt a körforgásban, ezért nem cseng szinte senkinek ismerősen a neve.

A 2019-es CES-t követően ez azonban alighanem meg fog változni, a vállalat ugyanis bemutatta a FlexPai nevű, összehajtható okostelefonját. Amely ráadásul már nem is prototípus, hanem megvásárolható termék! Tehát amíg a Samsung évek óta azzal szórakozik, hogy tesztelgeti a saját készülékét, és hol megmutatja, hol nem, addig egy nevenincs gyártó szépen, fű alatt beelőzte.

A hardver topligás, Snapdragon 855, 8 vagy 6 GB RAM és 256 vagy 128 GB-os belső tárhely található a készülékben, amely 20+16 MP-es dupla kamerát is kapott. De kit érdekelnek az ilyen apróságok, amikor a mobil összehajtható! Ez csak úgy lehet természetesen, hogy a panel OLED. A kijelző mérete 7,8 col, tablet módban, 4:3-as képarány mellett 1920×1440 pixelt kapunk. Ha összehajtjuk, akkor ennek nagyjából a fele. A telefon vékony, összehajtva azonban nagy kéz kell, hogy megfogjuk: a panel, ahogyan az a képeken is látható, teljesen azért nem nyomható össze, az egyik oldalon relatív nagy légüres tér keletkezik. A telefon két végét mágneses zár tartja össze. A FlexPai strapabíró, a Royole saját bevallása szerint legalább 200 ezer ciklust kibír a panel, ami ötéves használatot feltételezve is napi 109 hajtást jelent; ez bőven elegendő. A hajlítható résznél lévő oldalsó borításról már nem biztos, hogy ugyanez elmondható, legalábbis a csavarozott bőr nekünk nem tűnt annyira ellenállónak.

A hajtogatás impresszív, a dolog jól is működik, de csak addig, amíg a telefont el nem kezdjük használni. A gond persze alapvetően nem a Royole-val van, hanem azzal, hogy az Androidot az ilyen fajta használatra nem készítették fel. A Google most már gőzerővel doglozik azon, hogy beépítsen néhány funkciót, amely kényelmesebbé teszi az ilyen eszközök használatát, egyelőre azonban be kell érni azzal, amit a Royole kigondolt. Az hasznos, hogy amikor a telefont összehajtjuk, akkor az alsó résznél kikapcsol az érintések érzékelése, maga az LCD viszont továbbra is működik, feleslegesen fogyasztva az áramot. Az ikonok általában szépen rendeződnek aszerint, hogy a kütyüt tablet vagy telefon módban használjuk éppen, de volt olyan is, amikor a kütyü ebből a szempontból nem reagált, vagy rögtön el is fordította a tájolást. Látszólag hiba, hogy mobil módban mindig a készülék egyik fele működik csak, és hiába fordítjuk meg a kütyüt, az appok nem kerülnek át a másik oldalra. Ennek azonban nagyon is jó oka van: ha lenne automatikus váltás, akkor ágyban fekve nem tudnánk a készüléket használni! Az üzemidő viszont nem túl jó (a nagy kijelző sokat fogyaszt).

A Royole, mint készülékgyártó, egyáltalán nem biztos, hogy sikeres lesz. Azonban van B-terv is, mégpedig az, hogy a vállalat a panelt eladja másoknak - és az LG Display példáján jól látható, hogy ez is működőképes stratégia lehet.

Címkék
Ez is érdekelhet
2023. november 3., 08:00
2021. augusztus 9., 08:00
2021. január 29., 09:05
2020. október 15., 12:00