- 2019. február 25., 09:00
A Sony megint rendesen hozzányúlt a dizájnhoz, de az Xperia 1 nem csak a külseje miatt érdekes.
Hirdetés

A Sony tavalyi éve – finoman szólva – sem úgy sikerült, mint ahogyan azt a vállaltnál tervezték, a japán gyártó egész évben mindössze néhány millió készüléket adott el, ami rettenetesen kevés. A problémákról korábban többször írtunk; a kérdés azonban nem is az, hogy mi volt a múltban, hanem az, hogy lesz-e még valaha olyan Sony mobil, amely fel tudja venni a versenyt a Samsung és a Huawei megoldásaival. A válasz – a 2019-es felhozatal tükrében – az, hogy talán. A Sony ugyanis ma bemutatta új csúcskészülékét, az Xperia 1-et.

A Sony ígérete szerint a készülék bejelentésével új szakasz kezdődik a vállalat történetében – ami nyilván még nem elég, a kérdés inkább az lesz, hogy a felhasználók szerint is új szakasz kezdődik-e. Azaz, hogy van-e még bizalom. Meglátjuk, az Xperia 1 mindenesetre nem ígérkezik rossznak. Különlegesnek annál inkább, mert a telefon 21:9-es képarányával minden eddigi telefonnál hosszabb. 167×72×8,2 mm-es, vagyis még a kicsinek nem mondható Samsung Galaxy Note 9-nél is bő fél centiméterrel magasabb, de ugyanennyivel vékonyabb is. Filmnézéshez ez az arány ideális (nem véletlen, hogy a Sony éppen ezzel demózta a telefont, valamint hogy összefogott a Netflixszel (!) is), alkalmazásoknál viszont az a plusz terület aligha jelent előnyt. A kijelzőbe nem lóg szenzorsáv, alatta és fölötte így van némi káva, de mindkét helyen sikerült minimálisra szorítani a keretet. Hogy a 21:9-es képarány a gyakorlatban milyen hátrányokkal jár, azt egyelőre nem tudjuk megmondani, mert bár a telefont kézbe lehetett venni, és a mobil működött is, feloldani nem lehetett. Az biztos, hogy a képarány a 6,5 colos mérettel együtt azt jelenti, hogy egy kézzel lehetetlen úgy fogni a telefont, hogy a kezelőket és az értesítési tárhelyet is elérjük. A panel természetesen OLED, és további érdekessége, hogy 3940×1644 pixeles, vagyis 4K-s felbontást kínál. Tegyük hozzá, hogy ez teljesen felesleges, mert valószínűleg az akku kímélése érdekében ez a telefon sem fog 4K-ban működni, legfeljebb néhány alkalmazás futtatása közben. A dizájn összességében nekünk bejön, a szögletes forma megmarad ugyan, de az ívelt hátlap helyett sík „befejezést” kapunk, ami az összhatásnak nagyon jót tesz. A telefon természetesen víz- és porálló.

A kijelző tehát nagyon rendben, de a mobilnak a többi hardver miatt sem kell szégyenkeznie. Qualcomm Snapdragon 855 chip, 6 GB RAM és 128 GB-os tárhely van benne (bővítési lehetőséggel), a hátsó kamera pedig tripla optikával rendelkezik. A fő egység 12 MP-es fotókat készít és végre optikai stabilizátorral is rendelkezik, mellé pedig – a szokásossá vált kiosztás szerint – optikai zoommal (2×) és nagylátószöggel bíró lencséket kapunk. Az elsődleges kamerának a fényereje is jó, F/1,6-os. Mivel azonban a telefont nem lehetett feloldani, a kamera minőségéről sem tudunk mit mondani.Sajnos az akku viszont csak 3330 mAh-s, így lehet, hogy a telefonnak a legfőbb problémája az lesz, hogy túl gyorsan merül le. Hiába 7 nm-es a rendszerchip, a kijelző annyira nagy, hogy biztosan zabálja majd az áramot – ezért mi már annak is örülni fogunk, ha az egynapos rendelkezésre állást a telefon minden körülmények között fogja tudni tartani. És túlzottan annak sem örülünk, hogy az ujjlenyomat-olvasó még mindig oldalt, a bekapcsoló gombban van, de a Sony valamiért ezt a megoldást nagyon szereti.

A telefon lila, fehér, fekete és kék színben lesz elérhető, megjelenési dátum és ár viszont még nincs hozzá.

Címkék
Ez is érdekelhet
2023. november 3., 08:00
2021. augusztus 9., 08:00
2021. január 29., 09:05
2020. október 15., 12:00
2020. június 8., 10:00