- 2019. február 25., 15:00
Azt eddig is tudtuk, hogy hány fényképező lesz a telefonon. De az kérdéses volt, hogy mit tudnak majd.
Hirdetés

A pletykák alapján már tudjuk, hogy a HMD Global legjobban várt telefonja a Nokia PureView 9 lesz, egész egyszerűen azért, mert a készüléken öt kamera teljesít szolgálatot. A várakozást csak fokozta, hogy a vállalat a Lighttal közösen fejlesztette ki a rendszert, így akár még az is előfordulhat, hogy a képminőség terén új királya lesz a mobilos iparágnak.

Előtte azonban nézzük a részleteket! A telefon, bár csak 5,99 colos kijelzővel érkezik, nagy. Mégpedig azért, mert az OLED-panel mindkét oldalán és fent is vastag a káva, a HMD Global a jelek szerint nem vette észre, hogy manapság az a trendi, ha a keret vékony. A kijelző 18:9-es képarány mellett 1440×2880 pixeles felbontást nyújt. Hardver tekintetében a telefon nem az abszolút csúcsot hozza, de közel áll hozzá: a Snapdragon 845 SoC 6 GB RAM-ot és 128 GB-os belső tárhelyet kapott maga mellé, az akku pedig 3320 mAh-s. Utóbbi nem túl combos, de reménykedjünk benne, hogy az üzemidővel nem lesz komoly gond.

A fő attrakció viszont természetesen a kamerarendszer, amely méhsejt szerű elrendezésben 5 objektívet, egy LED-es villanót és egy lézeres mélységérzékelőt tartalmaz. A fő talány az volt, hogy az objektíveknek milyen szerep jut; nos elég érdekes lett a kiosztás. A kamerák közül kettő színes, három pedig monokróm; viszont valamennyi 12 MP-es felbontásra képes. Az objektívek fókusztávolsága 28 mm (mindegyiké) és a fényerejük is azonos, F/1,8-as. A varázslat ezúttal a szoftverben rejlik: fotózáskor ugyanis mind az öt kamera egyszerre működik (sőt, még a mélységszenzor is), a végeredmény pedig az összes adatából áll össze. Ebből adódik, hogy a telefon nem képes a látószögekkel trükközni, viszont a dinamikatartomány és a bokeh hatás minden vetélytárshoz képest sokkal jobb lehet! Ez is egy irány, a kérdés az, hogy a felhasználóknak inkább ez tetszik, vagy többre értékelik azt, ha lehet zoomolni és tájfotózni is „rendesen”. Sajnos fényképezni egyelőre nem lehetett a telefonnal, így még csak első benyomásokkal sem tudunk szolgálni.

A telefon forgalmazása várhatóan a második negyedévben kezdődik, a készülék ára pedig nem is lesz olyan vészes: Magyarországon 230 ezer forintos árcédulára számíthatunk.

Címkék
Ez is érdekelhet
2023. november 3., 08:00
2021. augusztus 9., 08:00
2021. január 29., 09:05
2020. október 15., 12:00