- 2019. február 28., 15:00
Az operációs rendszer könnyített verziója nyáron tesztelhető lesz, és a tervek szerint még ebben az évben megjelenik.
Hirdetés

A Microsoft, amint arról korábban már beszámoltunk, szeretné visszaszerezni az oktatási piacot, amelyet a Google szépen lassan elhappolt előle a Chrome OS segítségével. A Microsoft belátta, hogy a „normál” Windowszal nem tud versenyezni, ezért készül egy könnyített változat is, Windows Lite néven. A Windows RT és a Windows S után ez a harmadik próbálkozás lesz, így azt viszont nem igazán értjük, hogy miben bíznak a vállalatnál. Ugyanis az előző próbálkozások azon buktak meg, hogy csak a Windows Store-ban elérhető alkalmazásokat lehetett használni, és ez a szigorítás a Windows Lite-nak is a része lesz.

Ezzel együtt érdekes információ, hogy a fejlesztések már előrehaladott állapotban járnak; májusban elkészülhet a rendszer nyilvános tesztverziója is. A Microsoft szeretné a Windows Lite-ot még ebben az évben piacra dobni – ha valóban a Chrome OS az ellenfél, akkor nyilván arra is törekednie kellene a redmondi óriásnak, hogy szeptember előtt, vagyis még nyáron kész legyen a végleges verzió, hogy aki új számítógépet vásárol az iskolakezdésre, annak opció legyen a Windows Lite is.

Sajnos az, hogy mit tud és mit nem tud a szoftver, viszont még csak az egyik tényező az egyenletben. A Chrome OS azért is népszerű, mert nagyon alacsony a gépigénye, ezért olcsó hardveren is remekül elfut. A Microsoftnak úgy kell optimalizálnia tehát a Windows Lite-ot, hogy ezen a téren se legyen gond; ha lesz, akkor az megint azt eredményezi majd, hogy a könnyített Windowsra senki sem lesz kíváncsi.

Arról, hogy a Windows Lite mit tudhat, ebben a cikkünkben ítunk.

Címkék