- 2019. március 1., 15:30
A szabvány már kész (erről korábban írtunk is), most pedig jöhetnek az első USB 3.2-es eszközök.
Hirdetés

Az USB szabványt gondozó testület, az USB IF bejelentette, hogy hamarosan megérkezhetnek a boltokba az első olyan eszközök, amelyek már a legújabb USB verziót támogatják. Első körben, amint az mindig lenni szokott, külső vezérlők készülnek, az Intel majd csak később integrálja az USB 3.2-t saját megoldásaiba.

Ez eleinte magasabb költséget jelent majd, mert a notebook- és alaplapgyártóknak extra hardvert kell használniuk. Az Intel csak az év második felében megjelenő lapkáit készíti fel a szabvány használatára, így az USB 3.2 tömeges elterjedésére 2020 előtt biztosan nem érdemes számítani.

Az USB 3.2 elméletileg akár 20 Gbps-os, vagyis 2,5 GB/s-os sebességre is képes, így villámgyors külső SSD-k vagy akár monitorok is meghajthatók vele. A szabvány az elnevezések terén ugyanakkor káoszt hoz, még nagyobbat, mint eddig volt. Az 5 Gbps-os sebességet nyújtó USB 3.0 szabványt a testület egyszer már átnevezte USB 3.1 Gen 1-nek, amikor megjelent az USB 3.1-es verzió; a 10 Gbps-os változat pedig USB 3.1 Gen 2 néven futott. Eddig. Most megint változik a séma, ezentúl az USB 3.2 Gen 1, USB 3.2 Gen 2 és USB 3.2 Gen 2×2 neveket használhatjuk majd – illetve a SuperSpeed USB, SuperSpeed USB 10 Gbps és SuperSpeed USB 20Gbps jelöléseket.

Címkék