- 2019. március 26., 15:00
A Huawei Párizsban jelentette be legújabb csúcstelefonjait; a P30 Pro kamerája nagyon jónak ígérkezik.
Hirdetés

A Huawei idén (is) úgy döntött, hogy a Mobile World Congress után mutatja be aktuális csúcstelefonjait. Ezúttal két telefon érkezett, a zászlóshajó P30 Pro mellé a sima P30-at kaptuk a jóárasított P30 Lite-ról Párizsban nem esett szó. Előzetesen erről a két telefonról szinte minden kiszivárgott, viszont az információk között volt azért olyan is, amely utólag nem bizonyult helytállónak.

Dizájn, hardver

Külsőre a P30 Pro hozza a kötelezőt, a Huawei ezúttal is az üveg-fém kombóra voksolt. Nemcsak az előlap, hanem a hátlap is ívelt (és üveg), így a fémkeret oldalt nagyon vékony. Az összhatás teljesen rendben van, azonban a mobil egyedinek nem mondható, külsőre elég rendesen hajaz a Note 9-re. Viszont annak ellenére, hogy a P30 Pro kijelzője nagyobb (6,47 colos), a telefon a vékonyabb kávának hála kisebb (és könnyebb is). De a szinte hasonló méretű, 6,46 colos iPhone Xs Max-nál is 4 mm-rel keskenyebb. A Huawei fent és lent is szinte teljesen eltüntette a keretet, az előlapi kamera pedig egy mindössze 6,64 mm széles, csepp alakú kivágásban kapott helyett. Ami fontos lehet még, az az, hogy az USB Type-C típusú (és 3.1-es), a jack dugót pedig a Huawei erről a telefonról is lehagyta.

A P30 Pro kijelzője oldalt ívelt, ebből már adódik is, hogy OLED-panellel van dolgunk. A kijelzőt a Samsung gyártja, így elvileg a legjobb minőségű, ami elérhető a piacon. Ez főleg a fényerő miatt fontos. A Huaweinél azt ugyanakkor nem tartották fontosnak, hogy a felbontást is a csúcsra járassák, így be kell érnünk 1080×2340 pixeles részletességgel (ez 19,5:9-es képarányt jelent). A gyakorlati használat szempontjából ez persze sok vizet nem zavar, a részletesség teljesen rendben van.

A rendszerchip a Mate 20-ból megörökölt HiSilicon Kirin 980, amelyben 8 magos processzor és 10 magos GPU kapott helyett. A Kirin 980 féléves, ezért abszolút teljesítmény alapján jelenleg a Samsung Exynos és Qualcomm Snapdragon is előrébb jár. Ez viszont nem jelenti azt, hogy a Kirin 980 lassú lenne! A rendszerchip mellé 8 GB RAM és legalább 128 GB-os tárhely jár, utóbbi viszont 256 illetve 512 GB is lehet. Kommunikáció terén az 1400/200 Mbps-os LTE adapter érdemes kiemelni, de a készülék minden más tekintetben is hozza a maximumot, és még infra porttal is felszerelték.

A biztonságról a második generációs, kijelző alá építhető ujjlenyomat-olvasó gondoskodik, amely nagyjából 50%-kal gyorsabb, mint a Mate 20-ban lévő modul, de továbbra is optikai megoldásról van szó.

Rendszer, kamera

A telefonra az Android 9 és az EMUI 9 párosa került, így mobil összességében a gyártótól megszokott felhasználói élményt hozza. A rendszerchip bőven van elég gyors ahhoz, hogy a felület ne röccenjen meg pillanatokra sem, és természetesen az alkalmazásokat is pillanatok alatt feldobálja a rendszer. A telefonnak nem okoz gondot az sem, ha egyszerre rengeteg appot nyitunk meg. Az újdonságok közül érdemes megemlíteni a gesztusvezérlest, amely a vissza és következő funkcióknál nemcsak a kijelző alsó részén működik, hanem két oldalt is.

A mobil digitális slusszkulcsként is használható az Audi hét modelljével (de csak 20 országban).

Multimédiában a telefon csak közepes, esősorban azért, mert mono hangzást kínál. Ugyanis a beszédhangszóró helyett a kijelző rezeg, ez a technológia viszont a kis képméret miatt kihangosításnál nem tud beszállni, ezért ilyenkor valamint zenehallgatásnál, videózásnál csak az alsó hangszóró dolgozik.

A kamerarendszer esetében sem voltak teljesen pontosan az adatok. A négyszeres optika persze talált, és az is, hogy a 40 MP-es fő kamerát 20 MP-es nagylátószögű és 8 MP-es zoom objektív egészíti ki, valamint kapunk még egy alacsony felbontású ToF szenzort is. A zoom objektív periszkóp rendszerű, viszont „csak” ötszörös átfogást kínál. A három objektív fókusztávolsága 27, 16 illetve 125 mm, a fényerő értékek pedig f1.6, f2.2 és f3.4, főleg előbbi jelent előrelépést a tavalyi f1.8-as értékhez képest. A nagyítási lehetőség nagyjából fokozatmentes, de 1,9-2,0-es érték között van egy kis ugrás. A hibrid megoldás miatt a zoom akár 50×-es is lehet, így nem gond az sem, ha a holdat szeretnénk lefotózni. A kiváló minőség nagyjából 10×-es értékig marad, de már itt is vannak azért jelei annak, hogy nem minden információ való. A végeredmény egyébként alapesetben 10 MP-es, de átválthatunk 40 MP-re is, ha lemondunk a nagylátószögről valamint a nagyításról.

Újdonság viszont, hogy az RGGB rendszerű színszűrő helyett a telefon RYYB szenzort használ, ami 40 százalékkal több fényt enged be, így az éjszakai fotók minősége tovább javulhat. A Huawei ezen a területen már eddig is iskolázta a mezőnyt, most még jobban elhúzhat a vállalat. Az ISO elméletben 409600-ig emelhető, persze kérdés azért, hogy ez milyen képminőséget eredményez. A demo nagyon meggyőző volt, de azért természetesen saját magunk is ellenőrizzük majd ezeket a funkciókat. A mesterséges intelligencia már nemcsak a témákat ismeri fel, hanem besegít a HDR-ben, javítja a képet akkor, ha nappal szemben fotózunk vagy vízről készítünk képet. Emellett lehet az MI-t térfogat becslésre is használni.

Ha valamiben, akkor a videóban nem voltak tökéletesek a Huawei korábbi mobiljai, a P30 Pro elvileg ezt a hibát is javítja. Sőt, extra funkciókat is kapunk, lehet például egyszerre normál és nagylátószögű videót rögzíteni.

Az akkumulátor 4200 mAh-s, és lehet gyorstölteni valamint vezeték nélküli is tölteni. A gyorstöltés 40 wattos, ami azt jelenti, hogy a teljes töltés nagyjából 60 percet vesz igénybe, 30 perc alatt pedig 70 százalékra lehet feltornászni a töltöttséget. A vezeték nélküli töltést a Huawei nemcsak a telefon töltésére tudja használni, hanem a dolog megy visszafelé is; a telefonnal lehet más vezeték nélküli kütyüknek energiát adni.

A forgalmazás várhatóan április elején indul. A 128 GB-os verzió 300 ezer forintba fog kerülni, a 256 GB-os változatért pedig 330 ezer forintot kér majd a Huawei. A telefon fekete, fehér, auróra (türkiz-lila), piros-narancs (amber sunrise) és türkiz-rózsaszín (breathing crystal) színekben lesz megvásárolható.

És mit tud a P30?

A Huawei P30 Pro és P30 között ezúttal sincsen hatalmas különbség, de azért az eltérések fontosak. Az egyik legszembetűnőbb dolog az, hogy a P30 kijelzője nem ívelt az oldalak mentén – és persze a benne lévő OLED-panel kisebb is, de a felbontás és egyéb jellemzők terén ugyanazt hozza, mint amit a P30 Pro panelje is tud. A rendszerchip ugyanaz, memóriából viszont csak 6 GB jár, a belső tárhely esetében pedig az egyetlen opció a 128 GB. A bővítési lehetőség persze adott, de itt is csak a Huawei saját kártyájával. Kisebb még az akku kapacitása, 3650 mAh, amely az egynapos üzemidőt valószínűleg azért hozza. Gyorstöltés ennél a telefonnál is van, a vezeték nélküli töltés viszont kimaradt. Cserébe jack csatlakozó viszont erre a telefonra került. A víz- és porállóság is megvan, viszont ez a telefon csak az IP53-as szabvány kritériumait teljesíti.

A költségcsökkentésnek viszont sajnos a kamera is áldozatul esett. Négy helyett csak három kamerát kapunk; a TOF szenzor elhagyása még nem is feltétlenül okozna traumát, azonban az nagyon nagy kár, hogy a 40 MP-es objektívből (27mm) és a zoom objektívből is kimaradt az optikai stabilizátor. A másodlagos (nagylátószögű) kamera felbontása is kisebb, de a 16 MP még mindig nem rossz (17 mm), a zoom viszont ennél a telefonnál szoftveres rásegítés nélkül működik, így csak 3× átfogásra képes (80mm), amely hibrid módban 5× értékre növelhető.

A Huawei P30 Magyarországon a tervek szerint 229 ezer forintba fog kerülni.

Címkék
Ez is érdekelhet
2023. november 3., 08:00
2021. augusztus 9., 08:00
2021. január 29., 09:05
2020. november 25., 16:00
2020. október 15., 12:00