- 2019. május 22., 10:00
Ha a terv sikerül, akkor a koreai gyártó elsőként alkalmazza majd ezt a csíkszélességet.
Hirdetés

Belső források szerint a Samsung nagyon jó úton halad afelé, hogy 2021-ben 3 nm-es csíkszélességre álljon át az Exynos processzorok gyártásánál. Amennyiben ez sikerül, úgy a 2022-ben megjelenő telefonok már ilyen chipre épülhetnek (a 2021-es váltás azt valószínűsíti, hogy a 2021-ben megjelenő készülékekben még nem lesz 3 nm-es rendszerhip). A kisebb csíkszélesség hosszabb üzemidőt és/vagy alacsonyabb fogyasztást eredményez, becslések alapján a jelenlegi generációhoz képest mindkét jellemző akár 50 százalékkal is javulhat. Vagy persze lehet kompromisszumot is kötni, és mindkét jellemzőn javítani.

Az elemzők eddigi várakozásaihoz képest a 2021-es váltás korai, így ha a Samsung tényleg megcsinálja amit szeretne, akkor azzal akár 1 évvel is megelőzheti a konkurenseket. Persze kérdés, hogy a gyakorlatban a 3 nm-es chipek milyen előnyt hoznak, mert a fokozatos fejlesztések ellenére a mobilok üzemideje csak nem akar 1-2 napnál hosszabbra nőni. Sőt, ami van fejlődés, az is inkább az egyre nagyobb kapacitású akkumulátoroknak köszönhető, nem az egyre javuló fogyasztásnak.

A Samsung jelenlegi telefonjaiban az Exynos processzorok egyébként 8 nm-esek a dél-koreai gyártó idén váltott 5 nm-re; ezek a chipek értelemszerűen a jövőre megjelenő Galaxy S11-be illetve Note 11-be kerülnek majd be.

Hozzászólások