- 2019. június 3., 08:00
A Huawei ügy valószínűleg még sokáig terítéken lesz, most azonban nem Amerika, hanem Kína lépett.
Hirdetés

Amint az ismert, Amerika tiltólistára tette a Huaweit, ami azt jelenti, hogy az amerikai vállalatok a kormány külön engedélye nélkül nem értékesíthetnek semmilyen terméket és szolgáltatást sem a kínai gyártó és hozzá köthető cégek számára. Noha a korlátozást részlegesen 90 napra feloldották, ha a helyzet nem oldódik meg relatív gyorsan, akkor a Huawei könnyen a partvonalon találhatja magát Kína kivételével az összes piacon.

Egyelőre nem tudni, hogy az USA és Kína a színfalak mögött tárgyalnak-e a helyzet valamilyen rendezéséről, az viszont biztos, hogy Kína ha akar, bekeményíthet. Egy lehetséges válaszlépésre van is forgatókönyve a szakértőknek: az elektronikai cikkek gyártásához szükséges ritkaföldfémek 80-85 százaléka Kínából származik ugyanis, és semmi sem kötelezi az országot arra, hogy a kibányászott készleteket értékesítse. Habár Kína a fair verseny mellett áll, magas pozíciót betöltő tisztségviselők szerint olyan országba ne szívesen szállítanak, amely el akarja nyomni Kínát. Ha ez a tetemes nyersanyagmennyiség kiesik a piacról, akkor az amerikai gyártók vagy egyáltalán nem vagy csak nagyon drágán fogják tudni beszerezni a szükséges alapanyagokat, ami rövid távon biztosan gyártási nehézségeket eredményez, de akár középtávú hatásokkal is lehet számolni.

Az USA és Kína közötti kapcsolat azután mérgesedett el, hogy a tárgyalások pár hete megrekedtek. Amerika állítása szerint a kínai delegáció a tervezet néhány pontját visszamondta; ezt követően emelkedtek az amerikai importvámok, és ezt követően vetett ki Kína is vámot egyes, Amerikából érkező termékekre. Végül pedig jött a Huawei-balhé.

Ez is érdekelhet
2021. augusztus 9., 08:00
2020. november 25., 16:00
2020. október 15., 12:00
2020. június 3., 08:00
Hozzászólások