- 2019. június 27., 13:00
A Google szűri az alkalmazásokat, de annyi a szoftver, hogy így is sok van, ami átcsusszan a rostán.
Hirdetés

Itt persze nemcsak vírusokra kell gondolni, mivel maga a platform és a telefonokon futó Play Protect alkalmazás is elég hatékonyan szűri a kártevőket; olyan szoftverek is szép számmal akadnak, amelyek a kelleténél több adatot gyűjtenek be. Ezalatt természetesen azt értjük, hogy az appok olyan adatokat is elkérnek a felhasználóktól, amelyekre a működésükhöz semmi szükség nincs.

A Sydney Egyetem kutatói egy kétéves projekt keretén belül 1 millió alkalmazást vizsgáltak meg, közülük mesterséges intelligencia segítségével szűrték ki a kártékony szoftvereket. A 49.608 gyanús programból végül „csak” 7246-tal volt valamilyen tényleges probléma; 2040-ben vírust találtak, 1565 alkalmazás kért felesleges engedélyeket, 1407 pedig kéretlen hirdetéseket dobált fel.

A Google a tanulmányra válaszul azt közölte, hogy a kártékony alkalmazásokat szűrő algoritmust folyamatosan fejleszti; ennek hála pedig nemcsak kevesebb szoftver csúszik át az ellenőrzésen, hanem az azonosított kártevő eltávolítása is gyorsabban megtörténik. A Google Play Store a finomításoknak köszönhetően 2019-ben (arányosítva) jóval több alkalmazást tiltott le, mint az előző években.

Címkék