- 2019. augusztus 7., 14:00
Nem rossz a FaceID, de sokaknak hiányzik az ujjlenyomat-olvasó is, amely sokszor tényleg kényelmesebb alternatíva.
Hirdetés

Ming-Chi Kuo egyike azon forrásoknak, akik az Apple-lel kapcsolatban szinte mindig megbízható információkkal szolgálnak. Éppen ezért érdekes, hogy 9to5Mac szerint az elemző arra számít, hogy az Apple hamarosan újra ujjlenyomat-olvasót épít az iPhone-okba. Volt már persze ilyen, de amióta az iPhone X megjelent (azaz két éve), az almás gyártó a FaceID-t használja – legnagyobb részben azért, mert így már nincs szükség a Home gombra sem, és a kijelző még nagyobb lehet.

Kuo szerint a szenzor 2021-ben, vagyis két év múlva térhet vissza – ez mondjuk érdekes információ annak fényében, hogy már van ultrahangos, kijelző alá építhető szenzor, tehát a megbízhatósággal és a sebességgel nem szabadna, hogy gond legyen. Elképzelhető, hogy az Apple még csak most kezdte tesztelni a megoldást, és teljesen biztos akar lenni abban, hogy a felhasználói élmény nem csorbul. Az természetesen egyértelmű, hogy a szenzor a kijelzőbe lesz integrálva, hiszen a Home gomb biztosan nem tér vissza.

A 2021-es dátum még így is távolinak tűnik; Kuo szerint a késői bevezetés egyik legfontosabb oka az, hogy jelenleg az Apple nem tudna annyi szenzort vásárolni, amennyire szüksége lenne. A fizikai megvalósítás még így is kérdéses, mert az Apple korábban beadott egy szabadalmat, amely egy, a kijelző bármely részén működő ujjlenyomat-olvasóhoz kapcsolódik.

2021 még messze van, addig sok minden megváltozhat, az viszont biztos, hogy a TouchID újbóli megjelenésének sokan fognak örülni – a FaceID-val sincs különösebb gond, de sok olyan helyzet van, amikor az ujjlenyomat-olvasó használata sokkal kényelmesebb.