- 2019. szeptember 30., 11:30
A Google húzása persze egyáltalán nem meglepő. De legalább az app egy darabig még velünk marad.
Hirdetés

A Google 2017 közepén jelentette be a YouTube Music szolgáltatást; ez pedig gyakorlatilag egyet jelentett a Play Music (Play Zene) alkalmazás halálos ítéletével. Legalábbis sokan már akkor arra tippeltek, hogy a két szolgáltatást nem fogja sokáig párhuzamosan futtatni a vállalat. Tény, hogy a dolognak sok értelme nincs, főleg úgy, hogy aki előfizet a YouTube Musicra, az a Play Zene prémium funkcióit is megkapja – és viszont.

A Google most megtette a következő lépést a Play Zene kinyírására: módosította a licencszerződést, így mostantól a telefongyártóknak nem ezt az alkalmazást, hanem a YouTube Musicot kell előre telepíteniük azokra a telefonokra, amelyeken Android 10 fut. Az nem tisztázott, hogy a gyártók telepíthetik-e a Play Zene alkalmazást is, ha szeretnénk. Az app viszont mindenképpen elérhető marad a Play Store-ban is. Sőt, a Google egyelőre nem is hagyja magára, vagyis még az alkalmazás fejlesztése is várható.

A Play Music app azonnali kivezetése persze nem is lenne célszerű, mert a YouTube Music számos olyan szolgáltatással nem rendelkezik még, ami egy saját zenegyűjtemény kezeléséhez és a zavartalan zenehallgatáshoz kell. Nincsen például egyszerűen kivitelezhető feltöltés és mappákba rendezhetőség sem, de ami a legfontosabb: a YouTube Music ingyenes verziója egyelőre nem engedi a lejátszást kikapcsolt képernyő mellett. Viszont a Google ezeket a dolgokat nyilván (vagy inkább remélhetőleg) hamarosan beépíti a rendszerbe, és onnantól kezdve a Play Music napjai tényleg meg lesznek számlálva.

Érdekes kérdés ugyanakkor az is, hogy mi lesz a hirdetésekkel: az ingyenes verzióban jelenleg gyakran szakítja meg a lejátszást hirdetés, az viszont biztos, hogy a felhasználók az P3 esetében nem fogják tolerálni a hangalapú reklámokat.

Címkék