- 2019. november 27., 08:00
A vállalat érdekes módon nem egyedül, hanem a kínai MediaTekkel közösen fejleszt.
Hirdetés

Az Apple és a Qualcomm közötti vita miatt érintőlegesen említést tettünk már arról, hogy az Intel letett arról, hogy a mobiltelefonokba 5G-s modemeket gyártson: a fejlesztő részleget az Apple végül meg is vásárolta. Azt viszont már akkor tudni lehetett, hogy az 5G-t teljesen azért nem szeretné feladni az Intel, a mobilok helyett viszont a gyártó inkább a hazai pályára, vagyis a PC-k területére koncentrálna. Most ezzel kapcsolatban kiderült egy érdekes információ, mégpedig az, hogy az Intel nem egyedül, hanem a MediaTekkel közösen szeretne ezen az úton végigmenni.

Sajnos ez azt is jelenti, hogy a fejlesztés még csak most fog megkezdődni: az első chipek ennek megfelelően csak 2021-ben érkezhetnek. Az Intel alapos hátrányban lesz tehát, ha azt vesszük alapul, hogy a riválisok közül a Qualcommnak addigra réges-régen lesz PC-ben használható adaptere. Az 5G-s hálózatok terjedtsége ugyanakkor nem feltétlenül indokolja a sietséget, tehát még az sem kizárt, hogy az Intel számításai bejönnek.

Az Intel vélhetően azért döntött a MediaTek partnerség mellett, mert szeretné elkerülni azokat a jogvitákat, amit egy saját modem kifejlesztése hozhatna magával; az Apple valószínűleg nem lenne túl boldog, ha az eladott technológiákhoz nagyon hasonló megoldással lépne piacra az Intel. A közös fejlesztésű chip tehát a Qualcomm Helio M70-es modemre épül majd. Az Intel a fejlesztés során valószínűleg arra koncentrál majd, hogy a termék minél jobban illeszkedjék az ultrabook koncepcióba.