- 2019. december 20., 08:00
A Panasonic az OLED technológiára és hollywoodi szakemberek tudására építve alkotta meg a tökéletes tévét.
Hirdetés

A Panasonic termékpalettáján az abszolút csúcsot a GZ2000-es típus jelenti; a tévé a jelenleg elérhető legjobb minőségű panelt a japán vállalat tapasztalatával ötvözve varázsol kifogástalan moziélményt a nappaliba. A GZ2000-as sorozat igazi ínyencségnek számít a piacon, hiszen teljesen egyedi panelt kapott: a mérnökök a Professional Edition OLED képességeit felturbózták, hogy ne csak kiváló (mondhatni tökéletes) feketével, hanem nagyobb fényerővel és kontrasztaránnyal is rendelkezzen. Természetesen a kor követelményeinek megfelelően a széria mindkét tagja, az 55 colos és a 65 colos verzió is 4K felbontást nyújt, tökéletes részletességet biztosítva ezzel.

A tévé azonban nemcsak panelje miatt különleges; elektronikája is mindent tud, amit ma a csúcskategóriában tudni lehet. A GZ2000 sorozat volt például az első olyan sorozat a világon, amelynek tagjai a filmeknél fontos HDR10+ valamint Dolby Vision szabványokat és a tévéadásoknál illetve fényképeknél használatos HLG illetve HLG Photo eljárást egyaránt támogatják a nagy dinamikatartományú anyagok kifogástalan megjelenítése érdekében.

A Panasonic GZ2000 sorozat legnagyobb előnye azonban nem az, hogy papíron minden fontos specifikációt illetve hangzatos technológiát magáénak mondhat; ennél sokkal fontosabb, hogy a sorozat tagjai a való életben is remekül teljesítenek. Mégpedig azért, mert a japán vállalat 2011 óta folyamatosan hollywoodi szakemberekkel működik együtt annak érdekében, hogy ezeket a technológiákat ne csak ismerjék a tévék, hanem a prémium kategóriában elvárható módon a lehető legjobb módon használják is őket. A színek pontos kezelését például Stefan Sonnenfelddel, a Company 3 alapítójával finomhangolta a Panasonic. A Company 3 (és persze Sonnenfeld) elismert név a szakmában, olyan filmekhez adták tudásukat, mint a Wonder Woman, Az acélember, a Jurassic World, a Star Wars: Ébredő erő vagy éppen a 300.

A GZ2000-as tévék képminőségét illetve a benne rejlő lehetőségeket tökéletesen jellemzi egyébként, hogy a készülékek az iparágban a legkisebb lépésközzel teszik lehetővé a gamma finomhangolását, a CalMAN kalibrátorhoz szükséges tesztábrák pedig, a könnyű és gyors beállítást elősegítendő, gyárilag támogatottak. Használatukkal a tévét tökéletesen színhelyesre lehet beállítani úgy, hogy az még a filmstúdiók igényeit is maximálisan ki tudja elégíteni. A tévé egyébként számos előre beállított színprofillal rendelkezik, amelyek között tévéadásokhoz, Blu-ray filmekhez illetve Netflixhez igazított opció is megtalálható.

A képalkotási folyamatban a panel azonban csak az egyik fontos láncszem; a másik fontos tényező az elektronika. A Panasonic a saját tervezésű HCX PRO intelligens chipet használja, amely folyamatosan elemzi a megjelenített képet, hogy a színeket, a kontrasztot és az egyéb képjavítókat mindig a tartalomhoz mérten tudja optimalizálni. A chip emellett dinamikus színkezeléssel (LUT rendszerrel) dolgozik, amelynek hála akkor is tökéletesen pontos színeket tud megjeleníteni, amikor a tartalom folyamatosan és gyorsan változik. Ez a képesség nemcsak filmekhez, hanem sportközvetítésekhez is ideálissá teszi a tévét.

A GZ2000-es széria nemcsak képben, hanem hangban is a maximumot nyújtja. A tévék támogatják például a Dolby Atmos technológiát, a hangrendszert pedig a vállalat prémium audio megoldásairól híres Technics mérnökei fejlesztették ki. A felfelé sugárzó hangszóróknak hála a hang az egész szobát beteríti, így a néző mindig az akció közepén találja magát.

És nemcsak a képe szép, hanem még okos is: a GZ2000-es sorozat mindkét tagját felszerelték a My Home Screen 4.0 rendszerrel, amely lehetővé teszi a kezdőképernyő teljesen szabad és rugalmas testreszabását egyéni preferenciától függően. A widgetek segítségével gyorsabban elérhetők az élő adások mellett az alkalmazások (például YouTube, Netflix) valamint azok a multimédiás tartalmak is, amelyek az egyik csatlakoztatott adathordozón találhatók. A GZ2000 széria mindkét tagja támogatja fentieken kívül a Google Assistant és az Amazon Alexa hangasszisztens szolgáltatásokat, így a tévét akár hangutasítások segítségével is lehet kezelni.

Címkék