- 2020. január 28., 11:00
Ebben persze nincs nagy meglepetés, hiszen a Flash napjai eleve meg vannak számlálva.
Hirdetés

Az Adobe egyik legnépszerűbb megoldása nagyon sokáig a Flash volt, aztán a HTML5 megjelenése valamint az a tény, hogy a platform rengeteg hibát tartalmazott (és tartalmaz mind a mai napig) megpecsételte a sorsát. Az Adobe hosszas mérlegelés után 2017-ben döntött úgy, hogy nyugdíjazza a Flash-t; eszerint a terméktámogatás 2020 végén fog lejárni. Jövőre tehát már nem érkeznek biztonsági frissítések hozzá.

Az Apple abban a tekintetben mindig is különc volt, hogy iOS alatt sosem támogatta a Flash-t, de legalább a Safari asztali verziója alatt működött a dolog – eddig. Merthogy a vállalat most közölte, hogy a követező frissítéstől kezdve már az asztali verzió sem fogja támogatni az Adobe beépülő modulját. A mindennapi életben ez nem kellene, hogy fennakadást okozzon, de elképzelhető, hogy néhány régi weboldal nem fog megfelelően működni.

Mondanánk, hogy egyszer minden jónak vége szakad – de a helyzet az, hogy a Flash már nagyon régóta nem jó. A technológia a 90-es évek második felében alapjaiban változtatta meg a webfejlesztési irányokat, de később annyi biztonsági probléma merült fel vele kapcsolatban, hogy a cégek folyamatosan fordultak el tőle.

Címkék