- 2021. október 3., 15:00
A BitCoint mindenki ismeri, de (már) senki sem bányássza. De vannak alternatívák, ha téged is érdekel ez a terület!
Hirdetés

Mindenki a BitCoinról és az Ethereumról beszél, azonban ezeket a kriptopénzeket bányászni – otthoni körülmények között – szinte teljesen lehetetlen küldetésnek számít. Ez azonban nem feltétlenül jelenti azt, hogy teljesen le kellene mondani a bányászatról azoknak, akiket érdekel ez a történet 2021-ben (is). Van más rengeteg alternatíva, amelyek között bátran lehet válogatni. Persze arra azért senki se számítson, hogy ezekkel a „második körös” kriptopénzekkel (altcoin) rövid időn belül milliárdossá válik. Nyilván sosem lehet tudni, hogy mit hoz a jövő, de nem túl valószínű, hogy a Bitcoin szárnyalását más digitális pénzek is meg fogják ismételni. Ennek több oka is van. Egyrészt a hype magasan a BitCoin és az Ethereum körül a legnagyobb, így ezek ismertek, elismertek széles körben is. Másrészt ezek számítanak megbízhatónak – már amennyire egy kriptopénz megbízható lehet. A befektetők ráadásul irántuk sem mutatnak túl nagy lelkesedést (a túlzott kockázat miatt), így természetes, hogy az ezernyi alternatív megoldás gyakorlatilag egyáltalán nem mozgatja meg a fantáziájukat. Otthoni körülmények között ezzel együtt is érdemes lehet kipróbálni a bányászatot; jó esetben pedig egy kis mellékes bevételre is szert tehetünk.

Bányászni, de mivel?

A BitCoin-t azért kell gyorsan elfelejteni, mert otthoni körülmények között túl sok ideig tart és túl sokba kerül bányászni. Az altcoinok között viszont vannak olyanok is, amelyeknél rendszeres a „jutalom”, akár naponta bányászhatunk egységeket. A bányászathoz használhatjuk a processzort (CPU), a grafikus vezérlőt (GPU) vagy célhardvert (ASIC). Otthoni körülmények között, racionálisan gondolkodva az első két megoldás az, ami szóba jöhet – és a legtöbb esetben akkor járunk a legjobban, ha nem egyedül bányászunk, hanem csatlakozunk a direkt az erre a célra létrejött „poolok” egyikéhez.
A bányászathoz a számítógépen kívül minimálisan az adott kriptopénz bányászatához készült, ingyenes szoftverre lesz szükségünk, valamint egy digitális pénztárcára, amelybe a kibányászott digitális pénz kerülhet.

A legjobb BitCoin alternatívák

• Vertcoin (VTC)

A 2014-ben kifejlesztett Vertcoin elsősorban azok számára ajánlott, akik egyedül szeretnének bányászni. Ezt a pénzt grafikus vezérlővel lehet bányászni, célhardverrel (ASIC) nem – cserébe viszonylag új és viszonylag drága GPU-ra lesz szükségünk. Az árfolyam jelenleg 155 forint környékén jár, megfelelő géppel pedig nem kizárt az sem, hogy akár minden nap sikerül kibányászni egy VTC-t.

• Monero (XMR)

A Monero sem új versenyző, szintén 2014-ben vált elérhetővé. A fejlesztők egyik célja az volt, hogy a BitCoinnal ellentétben teljes titkosítást nyújtson; a tranzakcióban szereplő összeg és a résztvevő felek sem nyilvánosak. Elsősorban azért tartozik a népszerűbb altcoinok közé, mert akár sima processzoral is bányászható; vagyis ha valaki csak ismerkedni szeretne a kriptopénzek bányászatával, akkor ehhez az otthoni PC is bőven elegendő. Az árfolyam jelenleg 80 ezer forint körül jár, de természetesen egy XMR kibányászása nem pár napig, hanem több mint egy évig tart.

• ZCash (ZEC)

A ZCash teljes egészében a BitCoin forráskódján alapul, ebből adódóan szinte teljesen ugyanúgy működik – még a BitCoinnál meglévő, 21 millió egységes plafon is adott. A ZCash-t az MIT, a Technion, a Johns Hopkins Egyetem, a Tel Aviv University és a UC Berkeley munkatársai készítették, a licenc viszont kizárólag az MIT-hez tartozik. A legnagyobb eltérés a BitCoin és a ZCash között az, hogy utóbbinál – opcionálisan – a tranzakció összes jellemzője elrejthető. A ZAC grafikus vezérlővel és processzorral is bányászható, árfolyama jelenleg 37 ezer forint körül jár.

• Ravencoin (RVN)

A csak grafikus vezérlővel és processzorral bányászható kriptopénzek csoportjába tartozik a Ravencoin (RVN) is, amelynek árfolyama nem túl acélos, de az elmúlt 13 hónapban így is tízszeresére nőtt. Jelenleg 35 forintot ér egy egység, úgy, hogy az év első felében ennek kétszerese is volt már az árfolyam. Az RVN főleg kezdők számára ajánlott, hiszen olcsó bányászatot tesz lehetővé – ráadásul az alacsony árfolyamot kompenzálja, hogy elég gyorsan meg lehet keresni egy egységnyi kriptopénzt.

• Bitcoin Gold (BTG)

Szintén egy, a BitCoin kódján alapuló kriptopénz, amelyet csak grafikus vezérlővel lehet bányászni, processzorral vagy célhardverrel nem. Kezdőknek nem rossz választás, mert az algoritmust direkt úgy módosították, hogy az a kisebb szereplőknek kedvezzen.

További megldások

A fentieken túl rengeteg további olyan kriptopénz van, amivel lehet kísérletezni; az alternatívák száma bőven 1000 felett van (Aeternity, Grin, Monacoin, Ethereum Classic, LiteCoin, stb.). Ha viszont ragaszkodnál a BitCoinhoz vagy az Ethereumhoz, akkor a legjobb megoldás az, ha egy online kereskedési platformon vásárolsz magadnak; így nemcsak az alternatívákat látod át könnyebben, hanem abban is segítséget kaphatsz, ha néhány VTC-vel, XMR-rel vagy ZEC-cel kereskedni szeretnél.

Címkék