- 2021. október 16., 08:00
A Windows 11 egyáltalán nem sikerült rosszul, de nincs benne olyan újdonság, ami miatt rohanni kéne a frissítéssel.
Hirdetés

A Windows 11 megjelenése sokakat meglepetésként ért, mivel egészen sokáig úgy tűnt, hogy a Microsoft a Windows 10 személyében megtalálta azt a rendszert, amelyet különböző folyamatos frissítésekkel tud építeni és jobbá tenni. A vállalat most mégis úgy döntött, hogy leváltja a 10-es változatot; ahogy az elmúlt 20 évben megszokható volt, 4-6 évente megint jöhet egy teljesen új operációs rendszer?

Lássuk, milyen változásokat hoz a Windows 11!

Az első és az egyik legérdekesebb szempont a rendszerkövetelmények listája. A Microsoft egészen magasra tette a lécet, de nem azért, mert legalább 1 GHz-es processzorra, 4 GB RAM-ra és 64 GB-os tárhelyre van szükség! Ezeket a követelményeket az utóbbi 10 évben kiadott szinte valamennyi asztali gép teljesíti (a RAM-ot esetleg kell bővíteni), és a notebookok között sem találunk sok olyat, amely elvérezne. Igaz, a 128 GB-os SSD-vel szerelt lapotokat csak nagy megszorításokkal lehet használni; mivel a rendszer nagyjából a tárhely harmadát elfoglalja, nem túl sok hely marad a felhasználói adatoknak.

Az igazán érdekes változás az, hogy a támogatott processzorok listája relatív szűk. Hiába megengedő az 1 GHz-es alsó limit, a Windows 11 hivatalosan nem telepíthető már olyan számítógépre sem, amelyben 7. generációs vagy régebbi Intel Core processzor működik. Ez a generáció 2016 második felében jelent meg, vagyis mindössze 5 éves. A teljesítményével ezzel együtt nyilvánvalóan nincs gond, hiszen ennél régebbi CPU-k is tökéletesen megfelelőek (lennének). A másik fontos kritérium az, hogy a Windows 11 telepítéséhez szükség van egy, a számítógépben lévő TPM 2.0 chipre is.

A Microsoft a megjelenés előtt tett ugyanakkor egy engedményt, amely szerint a Windows 11-et ISO-fájlból fel lehet telepíteni akkor is, ha a processzora vagy a TPM-chipre vonatkozó feltételek nem teljesülnek, igaz ebben az esetben a későbbi rendszerfrissítések nem garantáltak. Hogy ezzel kapcsolatban mi várható, arról itt írtunk valamivel bővebben.

A Windows 11 fő újdonságai röviden

• A Windows 11 fő leginkább szembetűnő újdonsága az új köntös: a Start menü és a programok ikonjai középre kerültek, az ablakok sarka pedig lekerekítetté vált. Ezek ismerősek lehetnek a Macintoshból, és nem véletlen. A Microsoft szerette volna a rendszert trendivé varázsolni. Jó hír ugyanakkor, hogy a Start menü visszaküldhető az eredeti helyére, ha ez a verzió jobban bejön.

• A Start menüben külön helyet kaptak a gyakran használt programok; a felület kialakítása pedig elég erősen hajaz az Android programválasztó felületére.

• Búcsút inthetünk a tálcán megjelenő programok ikonjai mellett a feliratnak, de a szövegek eltűntek a rendszeralkalmazások felső menüjéből is. Látszik, hogy a Microsoft a rendszert úgy alkotta meg, hogy érintőképernyővel is kényelmes legyen a használata – emellett az egyszerűségre is törekedtek a mérnökök, így a felső menüben csak a leggyakrabban használt funkciók jelennek meg, a haladó beállításokat lenyíló menüben találjuk meg ezentúl.

• Az értesítési tárhelynél is történt pár változás; a Microsoft átrendezte a funkciókat és az ikonok sorrendjét. Az új elrendezés logikusabb felépítés mentén halad.

• Nem túl meglepő módon a gyári alkalmazásokat és felületeket is áttervezték a mérnökök. Igazából panasz már a Windows 10-re sem lehetett, de tény, hogy a Windows 11 még inkább egységes dizájnt mutat. Sajnos azt is meg kell említeni viszont, hogy még mindig akadnak olyan részek, amelyeket a Windows 7-ből (vagy még régebbről) örökölt a rendszer.

• A Windows 11 természetesen az eddigieknél is jobban épít az online jelenlétre; helyi fiókkal például nem is telepíthető.

• A játékosok igényeit szem előtt tartva, a Windows 11-ben lévő Xbox alkalmazás minden, Xbox Game Pass segítségével elérhető játékhoz hozzáférést nyújt. A játékok mellé továbbá HDR-támogatás is jár.

• A Windows 11-ben, a munkát segítendő, már nemcsak két ablakot rendezhetünk könnyen egymás mellé, hanem három vagy négy munkafelületet is könnyen elrendezhetünk. A Feladatnézetben újdonság, hogy egyedi háttereket is megadhatunk, és további érdekesség, hogy újra megjelentek a Vistából már ismerős, de gyorsan eltűnő minialkalmazások is.

• Újdonság, és adott esetben igen hasznos lehet, hogy a Windows 11 az Android alkalmazásokat is támogatja, igaz Google Play hozzáférés nélkül. A redmondi gyártó partnere az Amazon, így az Amazon alkalmazásboltjának kínálata az, ami megjelenik a Windows Store-ban is. Ez a funkció azonban egyelőre nem elérhető, a Microsoft egy későbbi frissítéssel fogja aktiválni. Addig is vigasztalódhatunk az olyan klasszikusokkal, mint a Spotify, a Netflix, a Disney +, az Amazon Prime Video, a Facebook Messenger, vagy az Instagram is. Sportfogadási alkalmazások viszont nincsenek, így például a bet365 regisztrációhoz továbbra is az Edge böngészőt használhatjuk. Munkahelyi kommunikációra a Teams az elsődleges felület, amely a Skype-ot teljesen kiváltja.

• Megújult a kereső is; azonban nem feltétlenül az előnyére. A Microsoft túl sokat akar, a keresési eredményeket túl sok helyről bogarássza össze így az eredmények nem túl átláthatók, és a sorrend sem feltétlenül releváns. De tegyük hozzá, hogy a kereső sosem volt a Microsoft erőssége; ez olyasvalami, amit nem kéne erőltetni.

Megéri váltani?

Windows 7-ről egyértelmű, hogy megéri váltani, az már nehezebb kérdés, hogy Windows 10-ről is érdemes-e a frissítés. Amennyiben a gépünk hardvere teljes mértékben megfelel a Windows 11 követelményeinek, úgy nyugodtan lehet frissíteni; de azt is látni kell, hogy olyan új funkciót egyelőre nem nyújt a rendszer, ami miatt kapkodni kéne. Már csak azért sem kell sietni, mert a Windows 10 terméktámogatása csak 2025-ben jár le (ez a legkorábbi dátum, amit a Microsoft később lehet, hogy ki fog tolni), és egyelőre ez a rendszer is teljesen megfelel a kor követelményeinek.

Címkék