- 2017. október 3., 09:30
A Sharp egy külön sarkot állított fel, hogy az érdekes kijelzőit mutogassa. 8K-s tévét és projektor is láttunk.
Hirdetés

Kezdjük a sort az AQUOS LC-70X500-zal, amely igazából nem mostani bejelentés, a Sharp az IFA-n már lerántotta a leplet a 8K-s tévéről, amely hamarosan kereskedelmi forgalomba kerül. Nem ez az első 8K felbontás megjelenítésére képes Sharp kijelző egyébként, azonban a korábbi 85 colos modell csak monitor volt, míg a 70 colos LC-70XC500 valóban tévéként működik, elektronika és dekóder is van benne. A 7680×4320 pixeles IGZO panellel, tehát LCD technológiával felvértezett tévé 16-szor annyi pixelt tartalmaz, mint egy Full HD felbontást nyújtó készülék. Japánban már van egyébként olyan adás, amivel ki lehet használni a képességeit, a világ más tájain viszont még nem igazán. Ennek ellenére a tévét első körben nem Japánban, hanem Kínában fogja a Sharp piacra dobni, a CEATEC-en igazából az volt az új hír a készülékkel kapcsolatban, hogy a forgalmazás napokon belül megkezdődik. A további menetrend szerint az LC-70X500 decembertől lesz kapható Japánban, a jövő év első felében Európában, és csak a következő év második felében Amerikában. A tévé ára átszámítva kb. 19 millió forint körül alakul.

A 8K-s rendszerekhez kapcsolódik, hogy a japán gyártó egy olyan kamera prototípusát is bemutatta, amely 8K-ban tud rögzíteni és streamelni – utóbbihoz persze gyors net kell, ami legalább 40 Mbit/s-os feltöltési sebességet jelent.

A 8K-s kereskedelmi forgalomba kerülő AQUOS tévé mellett láttunk egy 4K-s prototípust is, mégpedig egy olyan modellt, amelynek vékony kávás kialakítása az érdekes. Két oldalt és fent mindössze 4 mm-es keretről beszélünk, a tévé vastagsága pedig – a panel teljes magasságában – megáll 8 mm-nél. Azt egyelőre nem tudták megmondani a Sharpnál, hogy erre az IGZO panelre alapozva mikor jöhet kereskedelmi forgalomban is kapható tévé.

A harmadik érdekesség egy rövid vetítési távolságú projektor volt, amelyet a vállalat az otthoni életben és az üzleti életben egyaránt el tud képzelni. Előbbi talán az izgalmasabb felhasználási terület, mert nemcsak falra vetíthetünk, hanem üvegre is – amihez persze speciális üveglap is kell. A Sharp nem gyárt ilyen üveget, viszont a szintén japán AGC igen.


Ahhoz, hogy az üveg átlátszó legyen, de vetíteni is lehessen rá, egy szendvics felépítés kell, a két üveg közé egy vékony polimer réteget kell elhelyezni. Az átlátszóság mértéke 70 százalék feletti, így ha egy cég például egy kirakat üvegére szeretne vetíteni, akkor sem kell a szokásosnál sokkal erősebb világításról gondoskodnia. A projektor és az üveg augusztus óra elérhető Japánban.

Ha esetleg hiányolnád az FFD-ket és valamilyen ívelt kijelzőt, akkor pár képet még mutatunk, de igazi újdonságok most nem voltak egyik fronton sem: a Sharp csak megint csavart egyet a formán (most egy egész műszerfalat beborító FFD-t láttunk) és a méreten („kaptunk” egy olyan 79 colos, oszlopra felcsavart LCD-t, amelyet két darab 60 colos típusból raktak össze).


Ez is érdekelhet
2020. december 2., 12:00
2020. június 5., 17:00
2020. május 5., 12:00
2020. május 21., 14:00