- 2016. november 18., 12:00
Első ránézésre csak egy érdekes kis játék, de valójában nagyon sok dologra használható a 3Doodler Create.

Egyre több gyártó dob piacra 3D nyomtatót, és ahogyan az lenni szokott, közülük többen valamilyen speciális változattal is előálltak már. Mostani tesztünk alanya a 3Doodler Create nevet viseli, és személyében egy kézi eszközről van szó: vele tervek, fájlok nélkül lehet alkotni. A kézügyesség előny, de garantált, hogy az alkotást mindenki élvezni fogja.

Külső

A 3Doodler Create, ahogy a rövid bevezetőben már említettük, egy kézi 3D nyomtató. A mérnökök számára elég nagy kihívást volt a megépítése, de az akadályokat jól vették a szakik, hiszen a mostani verzió már egész kompakt méretben tudja mindazt, amire szükség van. Egy tollnál még mindig vastagabb a kütyü, de az első hasonló szerkezetekhez képest a méret három év alatt elég sokkal csökkent, a toll vastagsága kb. megfeleződött.

A 3D nyomtatók működési elve egyszerű: fogni kell valamilyen alapanyagot, fel kell hevíteni, olvadt állapotban a célba juttatni, majd megvárni azt a pár másodpercet, amíg az anyag annyira megszilárdul, hogy megtartsa formáját. A kihívás a 3Doodler esetében leginkább abból adódott, hogy a fűtést és extrudálást végző nyomtatófejet valamint a nyersanyagot szállító motort nagyon kis helyre kellett bezsugorítani.

Természetesen a toll hegyénél találjuk a nyomtatófejet, felette pedig két gombot, amivel a nyomtatás sebességét tudjuk szabályozni – illetve ez így azért nem teljesen pontos, a nyomtatási sebesség nem változtatható, a két gombbal csak azt adhatjuk meg, hogy az alapanyag gyorsan vagy lassan távozzék. A nyomtatás sebességét saját kezünkkel szabályozhatjuk: rajtunk múlik, hogy egységnyi idő alatt hosszú vékony vagy rövidebb de vastagabb „vonalat” húzunk. A gombokkal szemben egy apró ablakot találunk, ezen keresztül látjuk, amikor a nyomtatáshoz használt alapanyag elfogy.

A 3Doodler Create – többek között – ABS-szel, vagyis olyan műanyaggal működik, amelynek olvadáspontja relatív alacsony (220 fok), és amelynek használata nem jár együtt veszélyes gázok keletkezésével. A toll másik végénél találjuk a bekapcsoló gombot, a tápegység pedig a toll hátsó részére került, azzal a nyílással egyetemben, amelybe az alapanyagként szolgáló pálcikákat tudjuk belehelyezni. A gyári csomagban 50 pálcikát kapunk, többféle színben (ez két csomag). Ha később új csomagot vásárolunk majd, összesen 60 féle szín közül fogunk tudni választani (vannak csillogó színek és fluoreszkáló változat is).

A 3Doodler Create az ABS mellett használható még a ridegebb PLA-val illetve a rugalmasabb Flexyvel is.

Használat közben

Ha szigorúan technikai oldalról nézzük, akkor a 3Doodlert gyerekjáték használni: tápegységet bedugni, ABS-t bedugni, kütyüt bekapcsolni, és már indulhat is a móka. Illetve még annyi, hogy a felfűtésre azért minimális időt várni kell, de másfél perc nem olyan sok. A gyakorlatban persze már messze nem ennyire egyszerű a feladat, főleg akkor, ha valaki kezdő.

Először azt kell kitapasztalni, hogy milyen gyorsan jön ki a nyomtatóból az anyag, mennyire lehet gyorsan haladni a toll mozgatásával, meddig tart a megszilárdulás, hogyan tapadnak egymásra a rétegek, milyen irányban és milyen sugarú ívben lehet haladni, stb. Mindemellett még arra is figyelni kell, hogy a fej nem egyszerűen meleg, hanem forró, úgyhogy a nyomtatás közben mindenféle kontaktust el kell vele kerülni. Pontosan azért a gyártó csak 14 éves kor felett ajánlja a terméket (aminek van egyébként egy alacsonyabb hőmérsékleten működő verziója is, 8 éveseknek).

Nyomtatni elvileg bármire lehet, a legjobban viszont akkor járunk, ha valamilyen fényes műanyag felületre nyomtatunk, mert a lenyomatokat így lehet a legkönnyebben felszedni. A 3Doodlerhez lehet is venni egy ilyen alátétet, amelynek nemcsak az az előnye van meg, hogy rácsmintát tartalmaz, hanem az is, hogy mivel átlátszó, bármilyen mintát alá lehet tenni – így sokkal könnyebb valamit például körberajzolni.

A kézügyesség előny, de nem feltétel: aki eleget gyakorol, biztosan sikerrel fogja venni az akadályokat. Az alábbi képen a szerkesztőség első két – név és funkció nélküli – alkotása látható. Róluk annyit érdemes tudni, hogy egyetlen stickből ennyit lehet nyomtatni (egy csomag pedig, ahogyan azt már említettük, 25 sticket tartalmaz). Habár ez elsőre kevésnek tűnhet, szerintünk éppen elég ez a mennyiség, már csak azért is, mert így a színeket sokkal könnyebb variálni.

Első próbálkozások

A 3Doodler Create-en lévő gombokkal természetesen nemcsak indítani, hanem megállítani is lehet a nyomtatást, és ha maradt még alapanyag, akkor azt dupla nyomással lehet „visszahúzni”. A rövidebb töltetek újbóli „befűzéséhez” egy célszerszámot is kapunk. Ez, valamint további két szerszám egy esetleges elakadás elhárításában is segíthet, de a teszt során nem volt rájuk szükség.

Második és harmadik próbálkozás

Bekapcsolás után a toll hátsó részén lévő lámpa pirosra vált, ha megtörtént a felfűtés, akkor pedig kékre. Először nyilván érdemes a lassabb sebességet próbálgatni, már csak azért is, mert a nyomtatás vastagságát a toll mozgatásának sebességével tudjuk szabályozni. Arra mindenki gyorsan rá fog jönni, hogy hibázni nem lehet: mire megállítanánk a nyomtatást, addigra már rég kifolyt egy csomó felesleges műanyag, jó eséllyel pont a legrosszabb helyre. Ha valamit lehet, akkor azt érdemes darabokból (mondjuk oldalakból) elkészíteni, az olvadt műanyag ugyanis a meglévő elemek összeragasztására is kiválóan alkalmas. Fontos megfelelően előkészülni is, vagyis mindig tudni kell, hogy merre szeretnénk haladni – ha út közben állunk meg gondolkozni az irányon, az már régen rossz. A további trükkökre is használat közben lehet a leggyorsabban rájönni – például arra, hogy a nagyobb felületeket mindenképpen érdemes inkább két vékony rétegben elkészíteni, és a rétegeknél a szálirányt variálni, mert egy sima „kerítésnél” a teherbírás nem lesz túl nagy. Érdemes kezdetben mondjuk írott szövegel próbálkozni, mert így gyorsan rá lehet érezni arra is, hogy a különféle íveknél valamint az eltérő irányú mozgásnál hogyan változik a lenyomat. És persze azt is meg lehet tanulni, hogy a levegőben milyen hosszú csíkokat lehet húzni – a tapasztalat szerint 3-4 cm-es szálak még teljesen stabilak tudnak lenni, ha biztos kézzel mozgatjuk a ceruzát. A csomagban lévő ABS gyorsan, pár másodperc alatt megszilárdul.

A YouTube-on és/vagy a Facebookon érdemes rákeresni a 3Doodlerre nevére, mert rengeteg ötletes nyomatot, útmutatókat és tippeket találhatunk.

Mire lehet használni?

Ez mind szép és jó, a kérdés csak az, hogy mire lehet használni a 3Doodler Create-et. Vagy ha úgy jobban tetszik, akkor mi az, amire egy átlagos felhasználó ezt a kütyüt használni tudja. A válasz sablonos lesz, de igaz: a lehetőségeknek csak a fantázia szab határt. Nyilván a 3Doodler nem alkalmas egy 3D nyomtató kiváltására, hiszen nem lehet vele annyira precízen dolgozni, cserébe viszont gyors és még színes tárgyakat is tudunk vele készíteni.

Kis (na jó, sok) gyakorlással ide is el lehet jutni

A nagyobb gyerekek tudnak vele játszani, játszva tanulni, de a 3Doodler Create az otthoni barkácsolást is sokkal élvezetesebbé teheti. A kütyü – egy ideális világban legalábbis – szerepet kaphat az oktatásban is, prototípusok gyártásánál is bevethető. Akár még „rendes” 3D nyomtatóval készített tárgyak utólagos javításában, kiegészítésében, díszítésében is szerepet kaphat.

Összegzés

A 3Doodler Create nagyon ötletes szerkezet, amivel nagyon jól lehet játszani. Tulajdonképpen csak a képzeletünk szab határt annak, hogy mit kezdünk vele – meg a pénztárcánk. Maga a toll nem drága, 37900 forintért lehet megvásárolni, azonban az alapanyag iszonyatosan sokba kerül: 25 darab ABS stickért 3490 forintot kérnek. És ez a mennyiség pillanatok alatt elfogy. Csak összehasonlításképpen, a 25 db stick 40 grammnyi tömeget jelent, míg a nyomtatókkal használatos, 10-12 ezer forintba kerülő tekercsek 1000 grammosak.

A 3Doodler Create a Freedee Printing Solutionstől érkezett hozzánk a teszt idejére, köszönjük!

Címkék
Hozzászólások