- 2012. október 3., 21:33
Az NEC megcsinálta a Google Goggles üzleti felhasználóknak szánt változatát, és már árulja is.

Az NEC megcsinálta a Google Goggles üzleti felhasználóknak szánt változatát, és már árulja is.

Az NEC egy érdekes programot fejlesztett ki, amely képes a tárgyakat felismerni, és hozzájuk kapcsolódóan különféle információkat megjeleníteni. Az alkalmazást természetesen meg kell tanítani arra, hogyan néznek ki a tárgyak (például egy autó vagy egy épület), viszont a felismerés a felhőben történik, így már most elég pontos és gyors is a művelet. Ráadásul a Gaziru tovább tudja magát képezni, aminek köszönhetően akkor is jó eséllyel ad pontos találatot, ha olyan valamit kell felismernie, amit azelőtt még nem látott – például az ételek sosem néznek ki kétszer ugyanúgy, de egy autó felismerésénél is számít az intelligencia, mert nem lehet mindig ugyanabból a szögből lefotózni egy tárgyat, ha fel akarjuk ismertetni.

A demó során épületeket, autót és vonatot ismert fel a mobil; az autó esetében gyakorlatilag mindegy volt, hogy honnan fotóztuk, a vonatnál pedig az volt az érdekesség, hogy gyorsan mozgott, tehát eléggé elmosott kép alapján kellet tárgyfelismerni. A példák egyébként nem véletlenszerűen kerültek kiválasztásra, az NEC – többek között – autókereskedőknek és ingatlanügynököknek is ajánlja a terméket, amely a felismert tárgyakhoz kapcsolódóan számos információt képes megjeleníteni. Az autó esetében a program megmutatta például a Nissan fontosabb tulajdonságait, az épületnél pedig a kiadó/eladó lakásokat keretezte be, hogy aztán a keret érintésére megnézhessük a lakás alaprajzát illetve képeket a belső terekről..

A rendszert az NEC már forgalomba is hozta, az ára azonban nem nyilvános, mert egyelőre csak üzleti felhasználók férhetnek hozzá.