- 2012. október 4., 16:20
A Rohm töltője egyszer használatos cellákkal működik, viszont cserébe bárhol és bármikor képes áramot termelni.

A Rohm töltője egyszer használatos cellákkal működik, viszont cserébe bárhol és bármikor képes áramot termelni.

A Rohm tavaly és 2010-ben is rengeteg prototípust mutatott be, idén viszont úgy tűnik, hogy a vállalat kifogyott az ötletekből – vagy inkább a meglévő prototípusok tökéletesítésére figyelt az elmúlt év során. Azért egy érdekességet ezúttal is találtunk, mégpedig a hidrogénnel működő áramforrást. A projekt közös fejlesztés az Aquafairyvel; a fejlesztés egyelőre kis áramfelvételő termékeknél lehet hasznos, de később akár autóakkumulátorokban is bemutatkozhat.

Az apró méretű kapszula energiája meglepően nagy, egy okostelefont akár teljesen fel lehet tölteni vele. Bár a hidrogén alkalmazása környezetkímélő (csak egyetlen melléktermék van, a víz), az eljárás összességében már nem annyira az, ugyanis a Rohm úgy döntött, hogy (legalábbis egyelőre) eldobható cellákat fog gyártani, mert ezek sokkal kisebbek és könnyebbek, mint az újratölthető verziók – lássuk be, ez nem túl jó érv egy olyan kiállításon, amely évek óta a zöld megoldásokra (is) helyezi a hangsúlyt.

A Rohm a tervek szerint 2013-ban kereskedelmi forgalomba hozza a terméket, az viszont még kérdéses, hogy mekkora sikerre számíthat. Nagyon versenyképes árra van szükség ahhoz, hogy a termék a meglévő USB-s akkumulátorokkal fel tudja venni a versenyt, azokkal szemben ugyanis, szigorúan felhasználói szempontból nézve csak egy fontos előnnyel bír: a cellák cserélgetésével bármennyi áramot lehet termelni. Erre viszont a legtöbbünknek nincs igazán szüksége.