- 2012. október 4., 11:10
Személyre szabott információkkal látja el tulajdonosát az NEC robotja, amelyhez a DoCoMo fejlesztett szoftvert.

Személyre szabott információkkal látja el tulajdonosát az NEC robotja, amelyhez a DoCoMo fejlesztett szoftvert.

Az NEC PaPeRo nevű robotját használhatja az NTT DoCoMo, amely a nem túl távoli jövőben bárki szobainasa lehet. Egyelőre még maga a robot is prototípusnak számít, és természetesen az NTT DoCoMo algoritmusa is csiszolgatásra szorul, azonban a fejlesztések már most ígéretesek. A robottal például szóban lehet kommunikálni, a kérdésekre pedig természetesen a választ is szóban kapjuk meg. A vállalat a Shabette Robot mögé egy felhő alapú szolgáltatást is fejlesztett, ez gyűjti rólunk az adatokat, hogy a keresésekre és egyéb kérdésekre a készülék minél pontosabb, minél inkább személyre szabott információkat tudjon adni. A robot tehát leginkább úgy fogható fel, mint az Apple Siri és a Google Now egy érdekes kombinációja, amelyet egyébként a DoCoMo nem meglepő módon a japán piacra fejleszt, tehát a helyi sajátosságokat az átlagosnál jobban figyelembe tudja majd venni.

A robot legfontosabb előnye az lehet, hogy napirendünk ismeretében képes lesz tanácsokat adni. Ha például elutazunk, akkor előző este szól, hogy ne felejtsünk el bepakolni, és azt is megmondja, mely látványosságokat érdemes megnézni – munkába menet pedig figyelmeztet, ha a délutáni zivatar miatt jobb, ha esernyőt is viszünk magunkkal. Ezeket az infókat a robot természetesen a mobilunkra is átküldi majd, hogy az adatok mindig kéznél legyenek. A Shabette a mobilon tárolt zenék alapján újabb előadókat, számokat is tud ajánlani, mégpedig úgy, hogy szépen halkan elkezdi lejátszani a zenét a háttérben. Ha nem tetszik, akkor elég csak szólnunk, hogy maradjon csendben, ha viszont bejön, amit hallunk, akkor a robot a zenét is átküldi a mobilunkra.

A robot fején, a szemek helyén lévő két kamerát az NTT DoCoMo egyelőre nem használja semmire, viszont később a tervek szerint képes lesz velük felismerni a családtagokat, így egyetlen robot a család minden tagjának személyre szabott információkkal fog tudni szolgálni. Egyébként a Shabette, bár tanulás alapján lesznek az adatai egyre pontosabbak, már az elején sem feltétlen vaktában lő: meg lehet ugyanis adni neki a személyes preferenciákat is, hogy tudja, miből érdemes kiindulni.

Az NTT DoCoMo nem tudta megmondani, hogy mikortól lehet majd kereskedelmi forgalomban is megvenni a robotot – a fejlesztők viszont már játszadozhatnak vele, így talán annyira nem kell erre sokat várni.