- 2012. október 4., 17:00
Az AX sorozat a Touhgbook termékcsalád részeként érkezik, egy eddig még nem látott átalakítási móddal.

Az AX sorozat a Touhgbook termékcsalád részeként érkezik, egy eddig még nem látott átalakítási móddal.

Amikor először megláttuk az AX sorozatba tartozó gépet, meg sem fordult a fejünkben, hogy egy ultrabookot látunk, az meg pláne nem, hogy ez az ultrabook még táblagéppé is alakítható. A Panasonic gépe ugyanis elég vastag – aztán gyorsan rájöttünk, hogy mindez azért van, mert a Toughbook szériát erősíti ez a modell is, tehát elvárás, hogy a készülékház a környezeti behatásokkal szemben az átlagosnál nagyobb védelmet nyújtson.

A hibrid a Panasonictól megszokott ezüst színű verzióban volt látható a standon, de létezik belőle fekete színű változat is, ha valakinek az jobban tetszene. Sajnos az kell mondanunk, hogy a strapabíró kialakítás a méretet és a tömeget illetően erősen megkötötte a mérnökök kezét, viszont a formaterv, bár robusztus, szerintünk nem rossz. A tervezéssel ennek ellenére mégsem lehetünk teljesen elégedettek, aminek a szokatlan átalakító mechanizmus az oka: a gépet úgy tudjuk tabletté formálni, hogy kijelzőjét egyszerűen teljesen hátrahajtjuk. Ilyen megoldás eddig még nem láttunk más gyártónál – kézbe véve a tabletté lett ultrabookot rögtön rá is jöttünk, hogy miért. Igen, a billentyűzet ebben az esetben kívülre kerül, ami azt jelenti, hogy az AX-et gyakorlatilag nem lehet kényelmesen megfogni. Ha ezen az aprónak egyáltalán nem számító dolgon túl tudunk lépni, azért találunk hasznos dolgokat is: a hangerőt például a készülék oldalán elérhető gombokkal közvetlenül tudjuk szabályozni, és kapunk külön gombot a kijelző elforgatásának letiltására valamint a WiFi ki-bekapcsolására is.

A gép hardvere egész erős: kijelzője 11,6 colos, 1366×768 pixeles (sajnos TN), processzort pedig kétféle Core i5 és egy Core i7-es típus közül választhatunk. A memória mérete 4 Gbájt, az adatokat pedig 128 Gbájtos SSD-n tárolhatjuk. A gép egyik oldalára gigabites LAN, D-Sub csatlakozó, kártyaolvasó és audio csatlakozók kerültek, a másik odalon HDMI-t és két USB 3.0 portot találunk.

A gép induló ára még nem ismert, a megjelenés időpontját viszont elárulta a Panasonic: mivel az AX sorozat Windows 8-cal érkezik, nem meglepő módon a piaci megjelenés dátuma október 26. lesz. Viszont egyelőre sajnos úgy néz ki, hogy az a széria csak Japánban kerül forgalomba.






Címkék
Hozzászólások