- 2014. október 7., 14:23
Szokás mondani, hogy az embereknek minden az arcára van írva. Úgy tűnik, hogy a szívverése ritmusa is.

Szokás mondani, hogy az embereknek minden az arcára van írva. Úgy tűnik, hogy a szívverése ritmusa is.

A gyártók meglátták a lehetőséget, és a különféle okos kütyüikkel az egészséges életmód felé is próbálnak nyitni. Ennek köszönhető, hogy egyre több fitneszkütyü kapható, és persze az is, hogy a Samsung néhány telefonjába és okosórájába már pulzusmérőt is pakolt. A háztartásban lévő eszközöknél ugyanakkor nehezebb dolga van a fejlesztőknek; jó, ha egy tükör meg tudja mondani a pulzusunkat és még egy sor más dolgot is, az viszont már nem, ha ehhez fogdosni kell valamit vagy folyamatosan magunkon viselni. Otthon senki sem szeret feleslegesen hordani dolgokat, a reggeli rohanásban pedig arra nincsen idő, hogy sminkelés/borotválkozás előtt még külön méregessük a pulzusunkat. A Futjisu előállt egy érdekes szoftverrel, ami orvosolhatja ezeket a gondokat. Egyelőre még csak prototípusról van szó: a szinte bármilyen kamerával működő program egyszerűen az arcunk képe alapján tudja kiszámolni a pulzusunkat, és ami megdöbbentő, nem holmi elnagyolt találgatásról van szó, hanem tökéletesen pontos mérésről. Ezt saját pulzusunk manuális mérésével ellenőriztük is.

A szoftver működési elve roppant egyszerű: a bőrszínt komponensekre bontja, és csak a zöldet figyeli – állítólag ennek fényessége változik a legjobban akkor, amikor az arcunkon a véráramlás következtében fellépő apró rezzenések történnek. Az alkalmazás nem érzékeny a bőrszínre, és használat előtt még csak külön kalibrációt sem igényel. A Fujitsu elképzelése szerint a megoldás tökéletesen használható a számítógép előtt ülő emberek stressz szintjének mérésére, Skype hívásnál a másik fél állapotának gyors felmérésére (idős szülőknél jöhet jól), de akár arra is, hogy egy digitális hirdetőtáblával összekötve megállapítsuk, hogy melyik hirdetés érdekli a leginkább az embereket.

A rendszer egyelőre mégsem fog piacra kerülni, mert csak a szívverést képes elemezni, ami önmagában kevés dologra jó. A Fujitsu azt szeretné, ha a kereskedelmi változat sokkal többet tudna, ennek érdekében valószínűleg parnereket is bevon majd a fejlesztésbe. Sajnos mindez azt jelenti, hogy egyelőre megsaccolni sem lehet, hogy mikor lesz ebből valami…

Hozzászólások