- 2014. október 8., 14:29
Számos olyan terület van, ahol a 3D-s modellek és a virtuális valóság eszközök használhatók. De ezek nem otthoniak.

Számos olyan terület van, ahol a 3D-s modellek és a virtuális valóság eszközök használhatók. De ezek nem otthoniak.

Sok olyan technológia van, amivel otthoni körülmények között is jót lehet szórakozni, de az igazán hasznos alkalmazási területek a profikhoz köthetők. Egyelőre ilyen a 3D és a virtuális valóság is. A Fujitsu ezeken a területeken is gőzerővel fejleszt; készülőben van egy védősisakkal kombinált AR szemüveg, valamint egy 3D modellek nézegetésére szolgáló „terepasztal” is.

Előbbi koncepció lényege az, hogy szerelőknek illetve nehéz fizikai vagy nagyon bonyolult, folyamatosan két kezet igénylő munkát végzőknek adjon segítséget úgy, hogy a kijelzőn megjelenő információkkal segítsen például azt megtalálni, hogy egy adott alkatrészt pontosan hova is kell beépíteni. De láthatjuk akár komplett műveletek teljes munkafolyamatát vagy kezelési útmutatókat is. Ezeket az információkat alapesetben tartalmazzák persze a dokumentációk, de sokszor nincs idő vagy lehetőség arra, hogy valaki a kezét lapozgatásra használja. A rendszer természetesen felhő alapú, és egy csuklóra erősíthető billentyűzettel is kiegészíthető, így a kommunikáció könnyen kétirányúvá alakítható.

Fenti megoldás egyelőre még annyira kísérleti, hogy nevet sem kapott. Nem így a zSpace Stereoscopic 3D Display, amely egy 3D kijelzőből (ami lehet monitor vagy projektor is) és egy tollból áll – meg persze egy olyan szoftverből, ami képes a megjelenítőre 3D-s modelleket pakolni. Ezt egyébként a Fujisu nem egyedül, hanem a zSpace nevű amerikai vállalattal közösen fejleszti. A kisebb méret ellenére a térhatás nekünk a monitoron élvezhetőbb volt; itt egy repülőgép hajtóművét lehetett forgatni, ízekre szedni vagy egy virtuális kamera segítségével akár belülről is megtekinteni. A technológia legnagyobb előnye az lehet, hogy tökéletesítés után lehetőséget ad majd olyan virtuális modellek elkészítésére, amelyek kiválthatják a fizikai valójában (és persze drágán) elkészített prototípusokat.

Ez is érdekelhet
2020. június 3., 08:00
2020. június 5., 17:00
2020. május 5., 12:00
Hozzászólások