- 2015. október 9., 11:30
Nem az a különleges, amit a kamera tud, hanem az, ahogyan tudja: teljesen egyedül, külső segíség nélkül.

Az érzelmek szoftveres felismerésével és annak gyakorlati hasznával sok vállalat foglalkozott már, és sok foglalkozik mind a mai napig is. Az erőfeszítéseknek hála egyre pontosabb megoldások születnek, és már otthoni környezetben is lehet olyan termékekkel találkozni, amelyek így vagy úgy, de képesek felismerni bizonyos gesztusokat, elég ha csak a telefonokban lévő, mosolyra exponáló fényképezőkre gondolunk. A piacon lévő megoldásokban azonban közös, hogy a kamera csak a képet rögzíti, és az elemzés csak azután történik meg, hogy a felvétel eljutott a céleszközre – legyen az egy okostelefon, egy Raspberry Pi vagy egy PC. Ez csak azért problémás, mert nem mindig van lehetőség arra, hogy a teljes képet továbbítsuk: az Omron ezért csavart egyet a dolgon, és integrálta a képfeldolgozást.

Kamerája képes felismerni mozdulatokat, arckifejezésket. És tartozik hozzá egy API is, amivel teljesen szabadon lehet programozni. Lehet belőle például bébicsőszt faragni, aki felismeri, ha a csemete felébredt vagy éppen ellenkezőleg, elaludt, ha felült, stb. és kérésre erről üzenetet is küld. De egészen másra is lehet használni: egy szállító robotot is láttunk a cég standján ezzel a kamerával, amelyen a feladata az volt, hogy a környező emberek reakcióit értelmezze. A szállító robot a kapott információk alapján állította be a sebességét, például lelassított, ha féltek tőle vagy bizalmatlanul fogadták.

Egyébként megjegyeznénk, hogy maga a robot is különleges, mert kamerákkal és lézeres érzékelőkkel tájékozódik, így épületeken belül vezető csík nélkül lehet használni.

Címkék