- 2015. október 9., 18:58
Íme, a drónok tradicionális japán verziója, a repülő origami. A benne lévő alaplapot demózza, de ez mellékes.

Dobpergés, tapsvihar és még minden, ami ilyenkor jár: a Rohm elkészítette a világ egyik legkisebb és legkönnyebb alaplapját, amely 90 százalékkal kevesebbet fogyaszt a konkurens megoldásokhoz képest. Mindössze 2,7 grammos, de mégis minden van rajta: 920 MHz-es processzor, memóriák és kommunikációs egység is. Ez lenne az:

Tervezésekor az Arduino Uno alaplap volt a minta, de a „felesleges” részek elhagyásával sikerült jóval annak mérete alá menni. A Lazurite Fly nevű alaplapot a Rohm elsősorban IoT eszközökbe szánja, és azt reméli, hogy akár még a ruhaipar is fog benne fantáziát látni. Khm.. Ha valakit ez nem hoz lázba, ne magában keresse a hibát – viszont olvasson tovább.

Kiderült ugyanis, hogy nemcsak a Rohm tervezőinek, hanem a marketingeseinek sem kell a szomszédba menni az ötletekért: a több szempontból is csúcstechnológiát képviselő alaplapot ugyanis egy ősi japán hagyománnyal, az origamival ötvözve demózták, roppant látványos eredménnyel. Készült ugyanis egy speciális origami daru, amelyet megspékeltek a Lazurite Flyjal is, így a végeredmény egy repülni képes, távirányítható „papírmadár” lett.

Amit azért tettünk idézőjelbe, mert papír valójában egyetlen grammnyi sincsen benne, tehát csak a nevében origami. A 31 grammos tömegbe mondjuk sok papír nem is fért volna bele, hiszen ebben a tömegben benne van a 2,7 grammos vezérlő, pár apró motor (szárnycsapkodáshoz és a farok mozgatásához), sőt még az 5 percnyi repülést biztosító akkumulátor is.

De az erőhatások miatt a papír amúgy is elszakadna, így helyette hajszálvékony, de erős (egyébként 3D nyomtatással készült) műanyagot használtak, a motorok pedig szánszálas merevítéshez kapcsolódnak. Többet nem is mondunk, íme a repülés videón: