- 2016. október 6., 12:00
Ha többféle energiaforrás lát el egy háztartást, akkor ezek vezérléséhez kell egy kis intelligencia.

A muRata sokak számára a táncoló, és kerékpározó robotok miatt lehet ismerős, pedig a vállalat egy sor más terméket is gyárt. Tavaly például az egészséges élethez kapcsolódó szenzorok voltak a középpontban, most viszont a gyártó új területek meghódítására készül. A forgalomirányítási rendszerről már írtunk a CEATEC 2016 blogban, de nem ez az egyetlen új terület, amely a cég látókörébe került. A muRata intelligens elektromos elosztószekrényekkel is kísérletezik, ráadásul a prototípus elég jó állapotban van, és biztosra vehető, hogy a jövő év elején piacra is kerül.

Miről is van szó? Japánban – ellentétben egyes európai országokkal – az alternatív áramforrásokban látják a jövőt, amibe nemcsak a megújuló energia tartozik, hanem a háztartási üzemre tervezett üzemanyagcellás megoldások is. Persze az nem feltétlenül realitás, hogy egy háztartás teljesen leváljék az elektromos hálózatról, de nem is ez a cél, sokkal inkább az, hogy a hálózat működését optimalizálják. Vagyis a japánok víziójában 10-12 éven belül rengeteg olyan háztartás lesz, amely háromféle módon is energiához juthat – a hálózatból, napenergiából valamint saját generátor segítségével. Ahhoz, hogy ez működőképes megoldás legyen, szükség van egy olyan központi vezérlőre, amely ezek között a rendszerek között intelligens módon vált, és szükség esetén még az elektromos hálózatba történő visszatáplálást is megoldja.

Ez lenne az egyelőre még csak Energy Management System for Smart Power Generation and Storage néven futó prototípus, amelyet 3 illetve 6 kW teljesítményű rendszerekhez terveztek. Három – fogalmazzunk így – bemenete van, ezekre csatlakozik a napelem, az üzemanyagcellás generátor és az elektromos hálózat, míg a kimenetre természetesen a ház elektromos rendszerét kell kötni. Illetve van még egy csatlakozó az akkumulátor számára – ami természetesen mintegy pufferként szolgál, hogy az energia megtermelését és elfogyasztását időben szét lehessen választani egymástól.

A rendszer elsődleges dolga természetesen az, hogy a háztartás áramellátását folyamatosan biztosítsa. Ha nem elég az általa kezelt névleges 3/6 kW-os teljesítmény, akkor a fennmaradó igényt az elektromos hálózat fogja fedezni, és nyilván ugyanez érvényes arra az esetre is, ha egyáltalán nincsen helyben megtermelt vagy korábban elraktározott áram. A rendszer emellett gondoskodik az akkumulátor töltéséről is, és a felhasználói szokások elemzésével arról is, hogy a benne eltárolt energiát optimálisan használjuk fel. Képezhető továbbá egy biztonsági tartalék – megadhatjuk, hogy az akku kapacitása sose csökkenjen mondjuk 40 százalék alá, így áramszünet esetén is biztosítva vagyunk egy ideig. Tegyük hozzá, hogy redundáns rendszerről lévén szó, nagyon kicsi az esélye, hogy a lakás áram nélkül maradjon. A muRata elosztója gondoskodik arról is, hogy a megtermelt, de fel nem használt és el nem tárolható energiát visszatáplálja az elektromos hálózatba. Sőt, még az elektromos szolgáltató működése is optimalizálható vele, mivel lehetőség van arra, hogy este azt az áramot használjuk el, amit napközben beletöltöttünk az akkuba – ily módon az elektromos szolgáltató terhelése összességében nem csökken ugyan, de egyenletesebbé tehető, amivel a realizálható csúcskapacitása viszont növekszik.

A készüléknek pontos ára még nincsen, de valahol 2 és 3 ezer dollár közé várható – és ez természetesen csak az elosztót tartalmazza, az alternatív energiatermelő megoldásokat valamint az akkumulátort külön kell megvásárolni.

Címkék