- 2016. október 6., 17:00
Kell pár kapcsoló, de nem szeretnél bennük rendszeresen elemet cserélni? Fordulj a Panasonichoz!

Ahogyan a nem túl távoli jövőben az elektronikus kütyük egyre okosabbá teszik otthonainkat, úgy lesz szükségünk egyre több olyan apróságra, amelyek a jeladó szerepét tölthetik be. Mire gondolunk? Mondjuk egy szenzorra, amelyik érzékeli, hogy ül-e valaki a kanapé előtt a tévén, vagy egy olyan érzékelőre, ami azt nézi, hogy az ablak ki van-e nyitva vagy sem. A sor még hosszan folytathatnánk, és éppen ez itt a lényeg. Négy-öt kütyü esetén még viszonylag könnyen követhető, ha valamelyikben elemet kell cserélni, ha viszont több tucat ilyen szenzor is kerül egy lakásba (ne legyenek kétségeink, egy jól megtervezett okosotthonnál ezt a számot nem olyan nehéz elérni), a dolog követhetetlenné válik.

A Panasonic frappáns válasza a kérdésre egy olyan adóvevő, amely elem nélkül működik – de nem áram nélkül. Mivel egy ilyen kütyünek semmi extra feladatot nem kell tudnia ellátni, csak nagyon kevés energiára van szükség, ezt pedig egy nagyon apró generátor simán meg tudja termelni. A dolog hátránya mindössze annyi, hogy a generátor működéséhez minimális mozgásra van szükség, de ez a fentebb hozott példáknál természetesen teljesül. Az adóvevőben a gombon, a generátoron és a vezeték nélküli kommunikációs modulon kívül más nincs, így kompakt méretű kapcsolókat lehet építeni. A „gondozásmentes” megoldás ideális minden olyan esetben, amikor olyan érzékelőre van szükség, amelynek csak ritkán kell feladatot végeznie. A gyártó a megoldást egy székbe rejtett kapcsolóval demonstrálta, mégpedig oly módon, hogy az asztalon lévő számítógép monitora automatikusan be- és kikapcsolt, amikor a székbe leült vagy onnan felállt valaki.

A kütyü minden varázsa ellenére sajnos még nem kerülhet sorozatgyártásba, mivel a Panasonic tovább szeretné csökkenteni a méretét, a vezeték nélküli modulnak pedig növelni a hatótávolságát. Azonban ez megint egy olyan fejlesztés, amely ha piacéretté válik, akkor azzal nagyon nagy lökést kaphat az IoT eszközök világa.

Címkék