- 2016. október 6., 13:00
A biztonsági rendszerek nagy problémája, hogy gyors beléptetésre és nagy biztonságra egyszerre nem képesek.

Ezt a problémát számtalan módon próbálták és próbálják a cégek orvosolni, az NEC például a sima belépőkártyás megoldást párosította arcfelismeréssel. A működési elv logikus: a belépésre jogosító dokumentum kiadásával egy időben készítenek egy felvételt a kártyabirtokosról, hogy ezt később, a beléptetésnél a rendszer össze tudja hasonlítani a helyszínen lőtt fotóval. A rendszer oly annyira működőképes, hogy a riói olimpián már használták élesben is, de a platform egyelőre még nem volt elérhető a tömegek számára, csak az újságírók tapasztalhatták meg, hogyan is működik az Access Control.

Természetesen az NEC megoldása nem teljesen új, hiszen ilyen rendszert már többen is kifejlesztettek, az NEC-nek viszont sikerült elérnie azt is, hogy a regisztrációs folyamat egy kisméretű terminált alkalmazva gyors és egyszerű legyen. Ez azért volt nagyon fontos, mert a cél az, hogy a platformot a tokiói olimpián is használják majd – ahol nem egy vállalat pár ezer alkalmazottját, hanem több százezer embert kell majd kiszolgálni.

A rendszer üzembeállításától a szervezők azt várják, hogy az olimpia ideje alatt is segít majd a közbiztonság megtartásában, másodsorban pedig szeretnék teljesen ellehetetleníteni, hogy a lopott vagy törvénytelen módon továbbértékesített jegyeket használni lehessen.

Címkék