- 2016. október 7., 15:00
A Panasonic és a Toyota szerint igen. De nagyon sok még addig a teendő.

Sokak szerint az üzemanyagcellák jelentik a kulcsot ahhoz, hogy a jövőben is legyen olcsó energiaforrása az emberiségnek. A Panasonic is azon vállalatok táborát erősíti, akik osztják ezt a nézetet, és ennek megfelelően a cég gőzerővel fejleszti azokat a megoldásokat, amivel a hidrogént a mindennapokban is használni lehet majd. Ehhez szükség van az üzemanyagcellára, a hidrogénből elektromos áramot előállító berendezésre és persze töltőkre, valamint városokat, városrészeket kiszolgáló tárolókra is.

Az üzemanyagcella idővel várhatóan életünk minden területére begyűrűzik majd, az autókban egészen biztos, hogy fogunk vele találkozni, de a háztartások energiaellátásban is nagy részt vállalhat majd a technológia. Egyébként a Toyota standján láttunk egy hidrogéncellával működő villásemelő prototípusát is, ami jól mutatja, hogy a gyártók tényleg mindenhol, ahol csak lehet, szeretnék bevetni ezt a technológiát.

A Panasonic és a Toyota mérnökei is egyetértenek abban, hogy már csak pár év kell ahhoz, hogy a kereskedelemben is megjelenhessenek a hidrogéncellák – amihez annyit azért hozzá kell tenni, hogy a jelenlegi üzemanyagárak mellett, főleg kezdetben, nem ez lesz az olcsó alternatíva. Egyébként ezek a vállalatok arra számítanak, hogy a „hidrogén kora” 2020-ban beköszönt. Ezt úgy fordíthatjuk le az ő nyelvükre, hogy négy év múlva mindenképpen készen állnak arra, hogy a hidrogénnel meghódítsák a világot. Már csak az a kérdés, hogy a világ készen lesz-e arra, hogy meghódítsák.

Címkék