- 2016. október 7., 16:00
Nagyon fejlődik a haptikus visszacsatolás, az ALPS két újabb prototípust is hozott. Az irány nagyon jó!

Az ALPS tavaly mutatta be a Haptic Trigger néven futó kütyüjét, amelynek lényege az, hogy a kézbe fogható markolat ellentételes oldalaink elhelyezett gombok haptikus erővisszacsatolásra képesek, így számos cselekvést lehet velük élethűen leképezni. Az interfész kialakításából adódóan tipikusan olyan dolgokról van persze szó, amelyeket a kezünkben össze lehet nyomni – tavaly kólásdobozt, kecsapos üveget nyomtunk össze, permetezővel spricceltünk és csipőfogót használtunk. A tapasztalatokat természetesen meg is írtuk (katt ide), idén pedig visszatértünk, és megnéztük, hogy sikerült-e valamilyen irányba tovább fejleszteni a technológiát. A helyzet az, hogy igen, ráadásul nagyon jó irányokba. Merthogy nem is csak egy, hanem két továbbfejlesztett verziót találtunk, plusz egy tapipadot, szintén haptikus visszajelzéssel.

A tavalyi modellre leginkább a Haptic Trigger Plus hasonlít, amely új, pohárra emlékeztető formát kapott. A kütyü természetesen két részből áll, hogy „össze tudjuk nyomni”. A forma igazából nem lényeges, bármi mást lehetett volna választani, elsősorban azért erre esett a választás, mert az ALPS új demójához ez illett a legjobban. Most ugyanis „poharat” kaptunk a kezünkbe; először egy vékony műanyag pohárba került hideg víz, utána pedig egy vastag falú edénybe forró tea. A haptikus visszajelzés megint élethű volt (a két pohár összenyomása más érzést keltett); az egyik pluszt az adta a az előző változathoz képest, hogy a hüvelykujjnál elhelyezett kb. 1×1,5 cm-es résszel a készülék a pohárba kerülő folyadék hőmérsékletét is jelezte. A másik érdekesség az volt, hogy a haptikus visszajelzés már nemcsak az anyagok ellenállására korlátozódott, a kütyü a súlypont változását is tudta valamennyire mímelni; vagyis azt is tisztán lehetett érezni, amikor a megdöntött pohárban a folyadék valamerre elindult.

Az ALPS másik prototípusa a Haptic Trigger nevet viszi tovább, ez a típus ugyanazt tudja, mint a tavalyi modell, csak éppen sokkal kisebb. Most egy labda formába „öntötték”, amivel paradicsom vagy éppen gumimaci összenyomását lehetett próbálgatni.

A vállalat még egy további érdekességgel is készült, a Haptic Pad tulajdonképpen egy nagyméretű touchpad, amely a felületi egyeletlenségeket képes imitálni – mondjuk egy farmeren a zsebeknél lévő varrást, vagy a csempék közötti rést. Ez is jól működött, akár csukott szemmel is meg lehetett volna tippelni, hogy éppen mit tapogatunk, de tekintettel arra, hogy a Fujitsunál három éve már láttunk hasonlót, annyira azért nem jöttünk lázba tőle.

Címkék
Hozzászólások