- 2011. január 6., 16:38
Az arckifejezésünket is felismerő Avatar Kinect a legfontosabb újdonság a Microsofttól.

A hagyományoknak megfelelően a CES-t megnyitó előadást Steve Ballmer, a Microsoft ügyvezető igazgatója tartotta, aki több, a cégtől még idén várható újdonságot is bejelentett.

Kezdjük mindjárt a sorozatot záró új Windowszal, amiből most még igazából csak egyetlen funkciót láthattunk, mégpedig azt, hogy a pletykáknak megfelelően ARM alapú rendszereken is futtatható lesz.


A demó során Qualcomm, Texas Instruments OMAP és NVIDIA Tegra 2 platformra (SoC-ra) épülő gépeken, a Windows 7 ARM architektúrára átfordított változatával demostrálta Ballmer, hogy miként néz majd ez ki a gyakorlatban. A demóban futott Word, sor került nyomtatásra, prezentációkészítésre és még egy filmelőzetes levetítsére is. Ballmer nem felejtette el persze megemlíteni, hogy a cél az, hogy a Windows minél szélesebb felhasználói réteghez jusson el az x86 mellett az ARM támogatásával – azonban biztosak vagyunk abban, hogy az Intel főhadiszállásán komoly fejvakarást okozott a lépés, hiszen így az AMD mellett egyszer csak az ARM architektúrát használó gyártókkal is meg kell majd küzdeni.

A másik, meglehetősen jövőbe mutató érdekesség az új Surface volt, amit a Microsoft a Samsunggal közösen készített. Elődjével szemben ez már nem egy hatalmas dobozra, hanem egy sima asztalra hasonlít, ujjainkat pedig nem külön kamerák követik, hanem magának a kijelzőnek a felépítése olyan, hogy a pixelek képesek (IR fény segítségével) „látni”. Ezzel egyrészt akár 20 ujj mozgása is lekövethető, másrészt, milve a Surface kijelzője szkennerként funkcionál, akár dokumentumok beolvasására is alkalmas.

Az átlagos felhasználók számára azonban sokkal érdekesebb újdonságot jelent a most bemutatott Avatar Kinect, ami már nemcsak a felhasználó mozgását, de korlátozottan arcunk mimikáját is tudja követni: képes érzékelni ha mosolygunk, ha felvonjuk a szemöldökünket, és persze több más grimaszt is. Ezek segítségével animálhatjuk avatárunkat, és így interaktívabban vehetünk rész például megbeszéléseken (egyik képünkön és Ballmer avatárja látható, a prezentáció néhány percét a Microsoft első ember virtuálisan tartotta meg). CES-es bejelentés, hogy most már nemcsak játékok vezérléséhez, hanem a Zune, a Netflix, a Hulu és az ESPN vezérlésére is használható a Kinect, ráadásul nemcsak mozgással, hanem hangutasításokkal is. Az xbox szóra a konzol figyel, és várja az utasításokat (pl. stop, resume, suggest a movie), amelyeket a demó során minden esetben hibátlanul végre is hajtott.

Ami a legszebb az egészben, az az, hogy a tavasszal érkező frissítés a Live Gold tagjainak ingyenesen letölthető lesz. A Kinect sikere egyébként óriási, Steve Ballmer büszkén számolt be róla, hogy eddig 8 millió egységet sikerült eladni (5 millió volt a terv). Csak érdekességként, Ballmer megemlítette, hogy 30 millió XboX Live felhasználó van, ami annak fényében vicces, hogy fél órával ezelőtt Sir Howard Stringer a Sonytól azt ecsetelte, hogy a PS Live éppen 60 millió tagot számlál. Persze azért nem mondjuk, hogy a 30 millió kevés lenne.)

Ha már a büszkeségről esett szó, a Kinect mellett a Microsoft a Windows Phone 7 sikerével is elégedett, legalábbis ami a visszajelzéseket illeti, mert az eladásokon biztos szívesen növelnének még. Ezen a területen az év első felében várható frissítések hozhatnak majd némi javulást, ezzel ugyanis megjelenik a copy-paste funkció, valamint gyorsul az alkalmazások közötti váltás is.

Hozzászólások