- 2014. január 6., 09:32
A Sony 2012-ben elindult felfelé, a kérdés az, hogy az idei bejelentések tudják-e majd segíteni a menetelést.

A Sony 2012-ben elindult felfelé, a kérdés az, hogy az idei bejelentések tudják-e majd segíteni a menetelést.

Kazuo Hirai kezdi az előadást, és köszönetet mond mindenkinek, aki segít az átszervezésben. Aztán viszont rögtön megkapjuk az ígéretet: ma sok érdekes termék fog bemutatkozni.

Egy gyors visszatekintés: 2013 elején a 4K-ra koncentrált mindenki, tavasszal arra, hogy legyen legalább valami tartalom, ősszel jöttek az újabb méretek. Most, az idei CES-en a Sony viszont a játékosságra, a szórakozásra figyel, vagyis arra, hogy jól érezzük magunkat. Aztán rögtön kiderül, hogy ez nem azt jelenti, hogy a 4K-ról szó sem lesz, sőt.

UHD tévét nézni olyan, mintha kinéznénk az ablakon. De hiába jó a minőség, ha nincs tartalom. Nos, a Sonynak van. És a Sony a tápláléklánc miden szintjén teljesen jelen van, nemcsak megjelenítője van, hanem kamerája, lejátszója és tartama is házon belül, ami biztosítja a sikert. (Nem mintha nem gondolnánk életképesebbnek az UHD-t a 3D-nél, de azért itt bevillant, hogy ezt egyszer már hallottuk, 2010-ben). A tartalom a kulcs, ami a Sonynak lesz: 140 címmel itt a Video Unliminetd 4K. Jobbára, de nem csak Sony címekkel. Érdekes bejelentés, hogy a Sony beáll a VP9 mellé, a technológia megjelenik a tévékben. (Nocsak, a Google most nemcsak keres, hanem talál is?)

Újabb deja vu: Tim Hastings (Netflix) ismét jelenésen. De teljesen korrekt módon máshonnan közelíti meg az UHD kérdéskört, így simán elhisszük neki, hogy bizonyos szempontból az LG-vel és a Sonyval is különleges kapcsolatot ápol vállalata. Fő a hitelesség, de tényleg. Kiderül, hogy 15 mbps-os bitsebességgel érkezik a 4K streaming (nem lett igazuk a huhogóknak, ennyit a vezetékes hálózatok simán el kell, hogy bírjanak). Az LG-nek House of Cards, a Sonynak Braking Bad jut 4K-ban (egyik sem rossz választás).

A Sony azért dolgozik azon, hogy más tartalmakat is tudjon adni, így már több sportközvetítése, divatbemutatók, koncertek is a „csőben” vannak. Végül kiderül, hogy valóban nem kell aggódni a tartalom miatt… Mellesleg megtudjuk, hogy a Sonynak van működő 4K-s élő közvetítésre alkalmas rendszere is.

Meglepetés: bemutatkozik az első otthoni felhasználóknak szánt 4K-s videokamera. Alig nagyobb, mint egy jobb FHD kamkorder. BSI CMOS szenzorokkal van szerelve, van benne WiFi, NFC is. És nemcsak 4K-ban működik, hanem „supersample hd”-ben is, ilyenkor a kamera 4K-s felvételt készít, de saját maga leméretezi Full HD-re, és azt tárolja el. Hihető, hogy a minőség így valóban érzékelhetően jobb lesz. És a szóvicc: „4K for 2K”, ugyanis a kamera 2000 dollárba fog kerülni. Nem kevés, de azért nem is őrülten sok. A kamera még idén üzletben lesz, talán már első félévben.

Jönnek a fényképezők. Természetesen itt az alfa 7 és alfa 7R, amelyekről csak áltanosságban hallunk, de érdemleges infóra nyilván nem is letett számítani már bejelentett kamerák esetében. Újdonság viszont az alfa5000, amely fele olyan nehéz, mint egy átlagos DSLR kamera. A fényképező a világ legkisebb és legkönnyebb cserélhető lencsés és APS-S szenzoros gépe jelenleg. WiFi és NFC ebben a gépben is lesz.

Huszáros váltással ismét UHD, de ezúttal már konkrét tévéket is látunk. Három sorozatban 9 új modell jön, 55 és 85 colos képátló között.
- XBR-X950: megnövelt dinamikatartomány, Triluminous technológia, 4K Bravia, 65-85 colos méretben.
- XBR-X900: nagyobb, jó minőséget adó hangszórókkal érkezik, más most nem is derül ki ezekről a tévékről.
- XBR-X850: a belépő szintű 4K, már amennyire egy 4K-s tévé belépő szintű lehet.
Összesen tehát 9 új UHD modell, amelyek mindegyike képes 60 fps képsebességű videók lejátszásra USB-ről is.

Audio: teljesen új, hi-res audio termékek jönnen a Sonytól. Hogy mennyivel jobbak lesznek ezek a készülékek, azt Christina Aguilera is elmondja - videón. Az eddigi sonys tapasztalatok alapján meg lennénk lepve, ha nem jönne fel mindjárt igaziból is… És nem jön. Meg vagyunk lepve. A hi-res audio termékvonalban rengeteg új termék lesz: új AV-k, PC-be való kártyák, erősítők, hangszórók, fülhallgatók, hordozható lejátszó (direkt nem MP3-at írtunk).

Viselhető termékek jönnek. Nyitásként még csak akciókamerák, amiből a Sony többet is, ötöt hozott a CES-re. Lesz köztük olyan, amelyik élőben tud közvetíteni, és olyan is, amelyik eközben még felvételt is tud készíteni. Meg vízálló modell, ami különleges tok nélkül lesz vízálló.

Aztán: elkészült a Head-mounted kijelő (HMD) új verziója. Nem világos még, hogy mi benne az új, képméret alapján ugyanúgy 150 colos tévének felel meg.

A Sony fejmozgást érzékelő technológiával is kísérletezik, van már prototípus is. A viselhető technológia (félig) professzionális alkalmazása is terítéken van, a Sony készített például olyan alkalmazást, amely csuklóra erősített szenzorral a teniszezők mozgását elemzi, és tanácsokkal is tud szolgálni. Ez szintén prototípus még.

2013 jó év volt mobilban a Sonynak. 2014 remélhetőleg még jobb lesz. A színpadon Kunimasa Suzuki, aki a mobil részleget vezeti. Még mielőtt a telefonokról beszélne, mutat valamint, ami a jövő szempontjából fontos. Egy videó: okos hordozható eszközöket látunk rajta

2014-ben olyan termékek jönnek, amelyek újradefiniálják a hétköznapjainkat. Előkerül egy pici, maximum 4×2×0,5 centis kütyük, amit Core-nak (mag) hívnak. Ez lesz az okos korszak kulcsa. Szenzorokkal van telepakolva (giro és gyorsulásmérő), amelyek adatait elküldi a Sony bármilyen mobilon futó alkalmazására.

A kütyüt be lehet tenni egy pántba, így csuklón is lehet viselni. A mobilon futó alkalmazás neve Lifelog, és amint arra neve is utal, a Core adatai valamint a mobil adatai (GPS, stb.) alapján gyakorlatilag rögzíti a teljes életünk. Még egy kis csavar, hogy az alkalmazás nemcsak logol hanem tanácsod is ad(hat) majd, hogy az életminőséget javítsa. Ez most még kicsit általános, de a termék megjelenéséig (pár hónap) folyamatosan jönnek majd a részletek.

Okostelefonok: a Sony két évvel ezelőtt visszavette a gyártást. Tavaly érkezett az Xperia Z, aztán a Tablet T, Xperia Z Ultra és a Z1. Az idei nagy dobás nem egy új gigamobil lesz, hanem a kompakt Z1, a Z1 Compact. A neve azért nem mini, mert ez tényleg a Z1, csak összenyomva. Nem gyengébb a hardver, nem rosszabb a fényképező – csak a kijelző kisebb, 4,3 colos (és csak HD). A hardver miatt mégis nagyot szólhat. Négy színben lesz elérhető: fekete, fehér, sárga és rózsaszín.

A Sony kiad egy Xperia Transfer alkalmazást is, ami bármilyen okostelefonról segít átköltözni Sonyra. Apróság, de fontos apróság ez a program.

Ez is érdekelhet
2023. november 3., 08:00
2021. január 29., 09:05
2020. december 2., 12:00
2020. június 5., 17:00