- 2014. január 7., 22:32
Három év után frissítette nagyobb felmosó robotját az amerikai iRobot.

Három év után frissítette nagyobbik Scooba robotját a háztartási és hadászati robotjairól ismert amerikai iRobot.

Jól tippeltünk tegnap, amikor a beharangozó videó alapján felmosó robot bejelentést vizionáltunk mára. Az iRobot le is rántotta a leplet a készülékről, ami ugyan teljesen átalakult az előd modellnek számító Scooba 390-hez képest, de működési elvét tekintve nem sokat változott.

A lakásban az iAdapt rendszer segítségével látszólag véletlenszerűen mászkáló robot felszívja a port, tiszta víz terítésével feloldja az odaszáradt koszt, a percenként 600-at forgó kefés henger segítségével fellazít minden szennyeződést, majd a gumilapát segítségével tisztára húzza a padlót. Ezeket persze nem egy menetben intézi. A takarítás elején igyekszik felporszívózni a koszt, miközben vékony vízréteget húz a padlóra. A második menetben a kefével fellazítja az feláztatott koszt, majd a végén már további víz felhasználása nélkül csak a kosz és a koszos víz begyűjtésével, a padló „szárításával” foglalkozik. Az új rendszerrel a robot takarítási minősége háromszorosára nőtt, amit kicsit nehéz értelmezni, de egyelőre fogadjuk el a gyártó állítását. A baktériumok 99,3%-a nem éli túl a takarítást, a koszt és a piszkos felmosóvizet a Scooba 450 külön tartályban gyűjti. A tiszta és nedves tartály egyébként első ránézésre kisebb lett, de erre vonatkozóan nem kaptunk egyértelmű információt.

Nem változott az egyszerű kezelhetőségre való törekvés. A robot továbbra is a nagy CLEAN gomb megnyomásával indítható és csak két takarítási módot ismer. A teljes program választásakor 40 percig takarít és az iRobot maximum 28 m2-es területig ajánlja. A rövidebb program 20 perces és max. 14 m2 alapos feltakarítására ad lehetőséget. Mivel a robot nem szisztematikusan járja be a területet, a legtöbb pontra a működés során többször is visszatér.

Jó hír, hogy a Scooba és Roomba alkatrészek végre kompatibilisek egymással. A Scooba észreveszi és figyelembe veszi a Roomba virtuális falainak jeleit, de használhatók vele a Roomba akkumulátorok, sőt a porszívó robot akkumulátor töltője is. Dokkoló nem jár a robothoz, hiszen minden takarítás után üríteni kell a tartályát (és így az automatikus dokkolás teljesen értelmét veszíti), de 80 dollárért kapható hozzá egy DryDock nevű szerkezet, amin a robotot függőleges állásban lehet tartani.

Egyértelműen látszik, hogy az iRobot igyekszik a Scooba robotokat közelíteni a Roomba családhoz, ami a robotok külsején is tetten érhető. Ennek ellenére a Scooba 450 rendkívül szedett-vedett képet mutat. Olyan, mintha egy formatervező tanonc első vázlatait gyártották volna le. Pedig az egyes részletek láthatóan jól átgondoltak, és az is tetten érhető, hogy sokat tanultak a kisebb modell, a Scooba 230 gyártásánál szerzett tapasztalatokból.

Az iRobot Scooba 450 az Egyesült Államokban már kapható, az ára azonban igencsak borsos, forgalmi adó nélkül 599 dollár (~132 ezer forint). Az európai piacra ezt a modellt egyelőre be sem jelentették (ami az internet világában teljesen értelmezhetetlen), így a hazai forgalmazás kezdetét még csak megtippelni sem merjük.

Címkék
Hozzászólások