- 2015. január 7., 21:07
A tartalommegosztás eme formájában semmi forradalmi nincsen, mégis egy olyan funkció, amely trendet teremthet.

A tartalommegosztás eme formájában semmi forradalmi nincsen, mégis egy olyan funkció, amely trendet teremthet.

A Sony mellett a Sharp és a Philips is az Android TV mellett tette le a voksát, ám a standon egyelőre egyik gyártó sem mutatta be a kész, komplett rendszert, mivel az még nincsen kész. A dolog érdekessége az, hogy a Sony például már februárra ígérte az idei tévéit, tehát a határidő elég szűkösnek tűnik. Az Android TV azért készül, mert egyes részeit, funkcióit meg lehetett nézni. A legérdekesebb közülük talán a Google Cast volt, amely az eszközök közötti tartalommegosztást teszi könnyebbé. Valójában semmi forradalmiról nincsen szó: a Cast funkció beépül az interfészbe, és ahol releváns, megjelenít egy gombot, amivel a tartalmat egyszerűen átküldhetjük okostelefonról vagy táblagépről mondjuk a tévére. Vagy egy zenelejátszóra, hangszóróra, stb. A kitétel csak annyi, hogy az adott dolgon Android fusson, és legyen internetkapcsolat is rajta.

A Cast érdekességét az adja, hogy csak a lejátszott tartalom forrását küldi át, a streamelést minden esetben a céleszköz végzi el. Tehát ha egy YouTube videót át szeretnénk küldeni a tévére, akkor a gyakorlatban az fog történni, hogy a tévén elindul a YouTube kliens, és szépen lejátssza a kiválasztott videót. A telefonra (tabletre) oly annyira nincsen szükség, hogy azzal teljesen mást is csinálhatunk a lejátszás alatt, elindíthatunk egy másik videót, akár a szobából is kivihetjük, vagy ki is kapcsolhatjuk. A dolog viszont annyiban mindenképpen rugalmas, hogy a forrásként használt készüléket használhatjuk a továbbiakban akár arra is, hogy a cél eszközön változtassuk a hangerőt, vagy mondjuk lejátszási listákat állítsunk össze.

A Google Casttal voltaképpen azokat a funkciókat kaphatjuk meg, mint amelyeket a Chromecasttal is, csak éppen nincsen szükség a kiegészítő hardverre. A támogatott szolgáltatások listája elég nagy, a Google Play mellett – többek között – a Deezer és a YouTube is támogatott, piac legnagyobb szereplőjének számító Spotify viszont (egyelőre) nem.

Még mielőtt kapnánk a fejünkre, hogy ebben semmi új nincsen: ez való igaz. A dolog jelentőségét az adja, hogy egy olyan funkcióról van szó, amelyet a Google ad, nem pedig a készülékgyártók, így nemcsak adott márka készülékeivel működik majd, hanem minden olyan kütyüvel, amin (megfelelő) Android fut. És azért ez nem olyan rossz.

Ez is érdekelhet
2023. december 6., 18:00
2023. november 3., 08:00