- 2015. január 10., 16:50
Egy igazi okos háztartásban minden mindennel kommunikál. A feladata megoldható, de kell hozzá iparági szabvány.

Egy igazi okos háztartásban minden mindennel kommunikál. A feladata megoldható, de kell hozzá iparági szabvány.

Az okosotthonok és a viselhető technológia sok szempontból rokonságot mutatnak, például abban a tekintetben is, hogy mindkét terület olyan, amely egyelőre még csak a szárnyait bontogatja. Ez azt is jelenti, hogy a piacok még a nagy robbanás előtt állnak, így minden olyan gyártó, aki szeretne valamit kezdeni a területen, lassan kell, hogy lépjen valamit. Az Intelnél láttuk, hogy a Curie kapja az okoseszközök világának meghódítását feladatként, de a vállalat természetesen nincsen egyedül, többek között a Qualcomm is szeretné saját termékeivel elárasztani a piacot. Mármint az OEM piacot, mivel a vállalat elsősorban továbbra is chipgyártó marad. Viszont okoseszközökbe szánt termékei egy ideje már támogatják az AllJoyn platformot, amely az eszközök közötti kommunikációt teszi egyszerűvé. És ez kulcsfontosságú momentum lehet a sikerhez, mivel a vállalat úgy adja meg a lehetőséget a ruhagyártóknak, lámpagyártóknak, sütőket, háztartási eszközöket gyártó cégeknek, hogy részükről nem szükséges különösebb technológiai előképzettség.

A Qualcomm standján az Internet of Everything nevű demó helyiséget néztük meg, ahol több kialakított területen tudtuk megnézni, hogyan kommunikálnak különböző gyártó termékei egymással. A villanykapcsoló a lámpával, az okosóra a tévével és a gyógyszertartóval, és így tovább. A villany esetében nem kell különösebb magyarázatot fűzni a dologhoz, a másik esetben viszont látványos volt, ami történt: eljött a gyógyszer beszedésének ideje (mondjuk egy idős embernél), így az okosóra elküldött egy üzenetet a tévére, miszerint be kell venni a gyógyszert, a tároló pedig automatikusan kinyitotta az alkalomnak megfelelő ajtócskát.

De megoldott az is, hogy amennyiben a tulajdonos egészségi állapota ezt megköveteli, a tévén a pihenésre figyelmeztető üzenet jelenjék meg.

A dologban az a nagyon jó, hogy minden terméket más és más gyártó készíthet, a kütyük mégis úgy tudnak egymással kommunikálni, hogy a tervezés során semmilyen speciális előkészítésre nem volt szükség ehhez. A készülékek egyébként WiFi kapcsolaton keresztül kommunikálnak; az adatátvitel történhetne akár Bluetoothon is, de ez a gyakorlatban eléggé korlátozná az egy szobában használható készülékek számát. Bár a rendszer a felhőből is elérhető (a termosztát adati például lekérdezhetők), az eszközök közötti kapcsolat nem igényel online módot.

Végül azt érdemes még megjegyezni, hogy a rendszernek van egy, a távoli elérést segítő központi egysége, ami azért fontos, mert így nem kell, hogy minden egyes termék a neten lógjon – szakértők szerint a következő néhány évben probléma lesz, hogy a mindenféle internetre kapcsolódó okos kütyü kikezdi majd az otthoni hálózatok biztonságát, de a jelek szerint ez a Qualcomm rendszerét használó otthonoknál nem így lesz.