- 2016. január 6., 09:01
Egyre több a 360 fokban rögzítő kamera, a Vuze is villantott egy jó(nak tűnő) megoldást.

Egészen pontosan egy rendszerről van szó, amelynek részét képezi a rögzítéshez használatos speciális kamera, a lejátszáshoz szükséges szemüveg és a felvételek kezeléséhez használható szoftver is. A videókat egy nagyobb tenyérben elférő, lapos kütyü segítségével lehet rögzíteni, amelynek alsó részén a szabványos menetes megoldás az állványokhoz való kapcsolódást is biztosítja.

Az eszköz négyzetes alapterületű, és minden oldalán kettő-kettő nagy látószögű kamera található, amelyek akár 4K felbontású videókat is tudnak rögzíteni. Meg persze 3D-t, a legfontosabb azonban az, hogy mindent látnak, még azt is, ami a kütyü felett vagy alatt történik. A felbontástól függően percenként néhány vagy néhány száz megabájtos videókat a mellékelt szoftverrel lehet megvágni, feliratozni, effektezni, vízjelezni, stb. A lejátszáshoz pedig a Vuze VR szemüvegére és egy kompatibilis mobilra van szükség – a szett várhatóan a harmadik negyedév végén lesz megvásárolható, 800 dolláros áron.

Természetesen ki is próbáltuk, hogy mit tud a készülék, az eredménytől azonban nem voltunk elájulva. A minőséggel önmagában nem volt gond, azonban a fejmozgást a szemüveg eléggé darabosan követte le – talán a mellékelt videóból is látszik ez. A rögzített térrel viszont nem volt gond, a kamerák valóban szinte mindent láttak. A Vuze kütyüje kiindulási alapnak nem rossz, de szerintünk van még mit finomítani rajta, amíg – mondjuk egy Gear VR-ral szemben – csatába lehet küldeni.


Címkék