- 2017. január 4., 22:06
Az EZ1000 sorozat főleg fényerőben és színkezelésben nyújt többet elődjénél. És nem ívelt!

A készülék első körben 65, később pedig 77 colos méretben lesz elérhető, ami persze nem meglepő, hiszen az LG is hasonló méretekben gondolkodik – a japán gyártó pedig koreai riválisától vásárolja a panelt készülékeibe. Az elektronika viszont ízig-vérig Panasonic, megalkotásakor a vállalat az LCD-tévékkel és plazmatévékkel szerzett tapasztalatokra egyaránt tudott támaszkodni. Ez elsősorban a színkezelés pontosságában mutatkozik meg. A panelnek hála az EZ1000 a DCI-P3 színteret csaknem teljesen le tudja fedni, ennél is fontosabb azonban, hogy a HCX2 képfeldolgozó egység 3D-s LUT táblát használ a színek minél pontosabb meghatározásához, a majdnem fekete árnyalatoknál pedig kifinomult algoritmussal egészen minimálisra tudja csökkenteni az elvesző színárnyalatok számát.

A tévét a Panasonic júniusban szeretné piacra dobni, de a munka addig sem áll meg, az elektronika további finomításokat kap. A színkezelést például a Hollywoodban dolgozó Mike Sowa segítéségével tökéletesíti majd a vállalat, hogy a tévén pontosan úgy jelenjenek meg a színek, ahogyan azt a rendező megálmodta. A részletes beállítási lehetőségek tárháza egy érdekes opcióval bővül: a tévénél lehetőség lesz egyedi LUT tábla feltöltésére memóriakártyáról vagy USB kulcsról. Ez az opció főleg a profi felhasználóknak jön majd jól, de jól mutatja, hogy a Panasonic minden apróságra odafigyel, amikor a tévék szoftverét fejleszti. E különleges lehetőség mellé természetesen az isf opciókat továbbra is megkapjuk.

A készülék természetesen 4K-s, rendelkezik Ultra HD Premium minősítéssel, a színprofiljai között pedig van a THX által jóváhagyott verzió is. Ezt használva elvileg mindenféle beállítás nélkül tökéletes színeket és kontrasztot kapunk, és a Panasonicnál a gyakorlatban is szokott működni a dolog. HDR-ben ugyanakkor kis lemaradásban van az EZ1000. Az LG-től kapott panel fényerőben túlszárnyalja ugyan a tavalyi csúcsmodellt, az elektronika viszont csak a HDR10 formátumot és a tévéadásoknál az év második felében elvileg már használatba kerülő Hybrid Log Gammát támogatja. Sem a Dolby Vision sem az Advanced HDR nem játszik, bár egy későbbi szoftverfrissítéssel ezt a hiányosságot talán lehet majd orvosolni.

Ami a tévé szoftverét illeti, az is fejlődött: bekapcsolást követően a My Home Screen 2.0 felület fogadja a felhasználót, amelynek viszont főleg a dizájnja módosult, az okostévé platformon keresztül elérhető alkalmazások tárháza nagyrészt változatlan maradt.

A Panasonic igyekezett odafigyelni a hangra is, így hangszóróból 14 darabot kapunk. Ezek hiába kicsik és vékonyak, összesen 80 wattos teljesítményre képesek, ami mindenre persze nem elég, de arra jó, hogy a hangélmény a katasztrofális helyett elfogadható legyen.

Címkék
Hozzászólások