- 2017. január 7., 13:00
Tavaly már láttuk a TrackR.bravo közösségi nyomkövetőt, amelynek hamarosan több új társa is lesz.

Aki esetlen nem tudná, a TrackR egy olyan közösségi nyomkövetőt fejlesztett ki, amely a telefonhoz Bluetooth kapcsolaton keresztül kapcsolódva ad információt a legfontosabb dolgaink helyzetéről – például arról, hogy hol van a lakáskulcsunk. A szerkezetben igazából semmi komoly elektronika nincsen, mivel az érdemi munkát nem maga a kütyü, hanem a telefon végzi; a rajta futó alkalmazás folyamatosan „pittyegteti” a nyomkövetőket, és mindig eltárolja az aktuális pozíciójukat is. Ha véletlenül elhagynánk a kulcsot, mondjuk egy étteremben, akkor a telefonon megnézhetjük, hogy volt meg utoljára – jó esetben csak simán visszamegyünk érte, ha viszont valaki elvitte magával, akkor is van esély arra, hogy megtaláljuk. Ekkor lép színre a közösségi szellem: a nyomkövető más TrackR felhasználók telefonjára is fel tud kapcsolódni, azon keresztül pedig lejelenteni pozícióját.

A TrackR a mostani CES-re három kütyüvel készült, közülük az első a pixel, ami a bravo kisebb változataként is felfogható. Tulajdonképpen ugyanazt tudja, két fontos extrával: hangosabban csipog és világítani is tud. Utóbbi főleg akkor jöhet jól, ha a táskában kell megkeresni valamit, amire TrackR-t aggattunk, mivel a mobilról is lehet indítani a villogást. A pixelt előrendelésben lehet megvásárolni; ára 30 dollár, szállítani pedig tavasztól fogja a TrackR. Ugyancsak 30 dollárba kerül, és tavasztól lesz kapható a wallet 2.0, amelyet a pénztárcában helyezhetünk el. Kártya formátumú, és bár vastagsága kb. három bankkártya vastagságával vetekszik, a legtöbb tárcában lehet neki kényelmes helyet találni.


Az atlasról tavaly is beszámoltunk már, ez egy konnektorba dugható hub, ami szintén tudja követni a TrackR jeladókat. Ezt otthon kell használni, előnye az, hogy a rendszer mindig tudni fogja, hogy a lakáson belül hol hagytuk a dolgainkat. Ennél többre is képes viszont: felhőn keresztül rá tudunk kapcsolódni, megnézni, hogy otthon van-e a csemete kulcsa (amiből következtethetünk, hogy ő maga is otthon van).

És a TrackR még egy fontos fejlesztést csinált: a hub az Alexával is kompatibilissé vált, így az Amazon személyi asszisztensét is bevonhatjuk mostantól a dolgok keresésébe, egyszerűen megkérdezhetjük tőle, hogy a távirányító, a kulcsunk vagy éppen a tárcánk a lakás melyik szegletében leledzik. Az atlas kicsit később, nyártól lesz megvásárolható, ára pedig 50 dollár körül várható.

Címkék