- 2017. január 8., 18:00
A benne lévő lézer közvetlenül a retinára vetíti a képet, elsősorban egészségügyi területen fogják használni.

A RETISSA egy nagyon érdekes termék, amelyet igazság szerint nem most látunk először: a 2015-ös CEATEC-en már meg lehetett nézni, és ki is lehetett próbálni a protoptípusát – azóta viszont történtek fejlesztések, és a szemüveg ahhoz is közelebb került, hogy a hatóságok engedélyezzék a használatát a gyógyászatban. A szemüveg a látásproblémákkal küzdő felhasználóknak adja vissza az éleslátás élményét, mégpedig úgy, hogy közvetlenül a retinára rajzolja a megjelenítendő képet. A szemüveg három darab apró méretű, alacsony teljesítményű lézert használ ehhez, valamint félig áteresztő MEMS kapukat.

Az eljárás előnye az, hogy amennyiben maga a retina ép, vagy legalábbis használható valamennyire, addig a szemüveg működik, független a szem egyéb betegségeitől vagy rendellenességeitől. Mindegy, hogy a szemüveg viselője távollátó vagy közellátó – a kép szemüveg nélkül is éles lesz. Sőt, bizonyos esetekben akár a látáskárosultak is visszanyerhetik látásukat a RETISSA segítségével. A vetített kép középszerű: a felbontása rendben van, bár a 4K-s és 8K-s megjelenítők között mászkálva azért azt megállapíthatjuk, hogy van még hova fejlődni. Gond inkább a színekkel van, amelyek eléggé fakók. Viszont ne legyenek kétségeink, ha valaki nem vagy csak alig lát, akkor a tűéles képnek mindennél jobban fog örülni így is.

Amikor bő egy éve először láttuk a RETISSA-t, akkor még egy elég nagy doboz is kapcsolódott hozzá, mostanra ennek méretét sikerült annyira lecsökkenteni, hogy az már kényelmesen használható legyen akár egy teljes nap során. Továbbra is szükségesek azok az engedélyek, amelyek az egészségügyi használatot lehetővé teszik, a tesztelések azonban bizakodásra adnak okot.

Maga a szemüveg egyébként nemcsak betegek számára használható, akár AR vagy VR területen is megállja a helyét – akár egy telefonra vagy egy tabletre is rá lehet csatlakoztatni. Ilyenkor előny, hogy a szemünkkel nemcsak a retinára vetített képet láthatjuk, hanem rendesen is tudunk vele nézni, ráaádásul a szemüveg képe attól függetlenül végig teljesen éles marad, hogy a való világban éppen hova nézünk vele. Gyártója ennek ellenére csak egészségügyi felhasználásban gondolkodik egyelőre.

Címkék