- 2017. január 9., 12:00
Egy érdekes kísérletből születhet meg a Panasonic digitális személyi asszisztense.

A Panasonic több érdekes prototípust is mutatott a CES-en, ezek nagy részével azonban most nem foglalkozunk, mivel már a CEATEC-en is láttuk őket; ilyen többek között ez a hatalmas interaktív kirakat (a többi kütyüért katt ide, ide és ide). A CES-re viszont még így is jutott újdonság, mégpedig egy intelligens projektor, amelyet egy nem is olyan apró robotba építettek be. A kütyü képes gurulni a padlón, irányítani pedig szavakkal tudjuk: ha szeretnénk valamilyen filmet vagy képet megnézni, akkor egyszerűen csak meg kell ezt mondani neki. A forrás lehet saját memóriája vagy szinte bármilyen streaming szolgáltatás (YouTube, Netflix, stb.). A robot a parancsot követően keres magának egy sík falfelületet, és máris indulhat a mozi.

A robot egyelőre természetesen csak prototípus, a Panasonic elsősorban arra kíváncsi, hogy egy ilyesfajta termékre szüksége van-e egyáltalán a piacra. Ha tippelni kellene, akkor mi azt mondanánk, hogy nincsen, de a japán logika kiismerhetetlen, tehát simán lehet az is, hogy lesz valaki, aki vevő az ötletre. A termék koncepciója mögött természetesen azért annál sokkal több van, minthogy egy, a lakásban szaladgáló robot képeket vetítsen a falra. A projektből a Panasonic saját digitális asszisztense nőhet ki, amely idővel versenytársa lehet az Amazon vagy a Google rendszereinek is.

Tegyük hozzá azért, hogy a Panasonic elég nagy lemaradásban van, ha valóban ezt a két rendszert szeretné befogni. Ugyanakkor a vállalat helyzeti előnyben van, mert ha máshol nem, a hazai piacon bőven lehet keresnivalója. A japánok, ha lehet, akkor előnyben részesítik saját termékeiket, elég ha csak a Sharpra gondolunk, amely otthon még mindig hatalmas piaci részesedéssel bír, míg a világ többi részén szinte labdába sem tud rúgni.