- 2017. január 9., 08:00
Nemcsak a háztartási eszközök világába férkőzött be az Alexa, hanem az autógyártók is kezdenek rákapni.

A Fordról lassan egy éve lehet tudni, hogy dolgozik azon, hogy az Amazon-féle mesterséges intelligenciát integrálja autóiba. A vállalat éppen egy éve, itt a CES-en jelentette be mindezt, az idei CES-en pedig az is kiderült, hogy nagyjából mikor lehet számítani a frissítésre: egy hónapon belül. Az Alexa azonban nemcsak a Ford autóiba kerül bele: a Volkswagen is bejelentette, hogy az Alexát elhozza az autóiba. Egészen pontosan azokba a modellekbe, amelyekben a Car-Net rendszer működik.

A szimpla integráció helyett a Volkswagennél elég sokat dolgoztak azon, hogy a rendszer az autókban hasznos dolgokat is tudjon. Le tudjuk kérdezni például az autó állapotát, otthon a fotelből is meg tudjuk nézni, hogy bezártuk-e vagy sem, vagy hogy kell-e tankolni munkába menet. Az Alexa néhány alapfeladatot el is tud végezni, ha elfelejtettük bezárni az autót, akkor megteszi helyettünk, például. Ahhoz, hogy az Alexát használni lehessen, össze kell kötni az Amazon és a Car-Net fiókokat – aminek megvan az a nagy előnye, hogy az Alexa rögtön hozzájut minden, az adott autóra vonatkozó információhoz. Így amikor olajat kell venni a kocsiba, akkor tudni fogja, hogy melyiket ajánlja a gyártó, és természetesen azt a típust fogja megrendelni nekünk.

Az Alexa az autóban is tudja mindazokat a trükköket, amikre az Echo képes. Meg tudjuk tőle kérdezni, hogy milyen az idő, kérhetünk zenét, összeállíthatjuk a bevásárlási listát vagy emlékeztetőt állíthatunk be. Utóbbit akár úgy is, hogy ne idő, hanem hely alapján figyelmeztessen az autó – vagyis akkor mondja, hogy be kell mennünk a közértbe, amikor már közel járunk hozzá. Az viszont fontos különbség más Alexás rendszerekhez képest, hogy a VW autóiban nincsen vizuális megerősítés, mivel a gyártó nem szeretné, hogy bármi is elterelje a sofőr figyelmét. Azért számítógépen vagy telefonon minden, amit kértünk vagy csináltunk, később is visszanézhető marad.

A Volkswagen pontos megjelenési dátumot még nem adott, egyelőre a rendszer fejlesztés alatt áll. Az Alexa integráció sajnos a hazai piac szempontjából nem is igazán releváns információ, mivel az Amazon szolgáltatása nálunk nem elérhető – és tartunk tőle, hogy ez egy darabig még így is marad.

Címkék
Hozzászólások