- 2016. május 11., 20:32
Nemcsak okosak, hanem tanulnak is a SVET izzói. És még tudnak pár trükköt a közérzetünk javítására is.

Egyre több a telefonnal vezérelhető LED-es izzó, a SVET azonban egy új megközelítést választott, és nemcsak egyszerűen vezérelhető, hanem tanítható izzókat fejlesztett. Egyelőre még nem kaphatók, de már elő lehet őket rendelni a svet.io oldalon; ha minden jól megy, akkor a gyártás és a forgalmazás novemberben, vagyis pont a karácsonyi szezon előtt indul majd el. Az ár most még csak 70 euró, a gyártást követően viszont 80 euróra fog emelkedni.

Az izzók egyrészt abban térnek el más gyártók megoldásaitól, hogy megjegyzik, mikor kapcsoltuk be őket, hogy másnap már maguktól meg tudják ezt tenni. Ez a fajta programozhatóság csak egy lehetőség persze, de nagyon hasznos, hiszen jó dolog a telefonos vezérlést, de azért annak is igazat adunk, aki azt mondja, hogy egy sima fel-/lekapcsolás a mobillal túl sok macera; így viszont reggel nem kell a telefont után matatni, mégis lesz fény.

A SVET emellé még egy sor ötletes, az egészséges életet szem előtt tartó funkciót is beépített az izzóba, amelyeket a Fraunhofer intézettel együtt fejlesztettek ki. Ötletes például az ébresztés fícsör, ami a megadott időre nappali világosságot csinál a szobában, de nem azonnal, hanem szépen fokozatosan – pont úgy, mint amikor a nap kel fel. Ezt mondjuk ki kell még egészíteni a telefonnal, mert nem mindenki ébred fel csak azért, mert világos lett a szobában. Ennek ellentéte a naplemente funkció, amely az elalvást segíti: a fény után nem rögtön a teljes sötétség következik, mentesítve ezzel a testet egy stresszhelyzet alól, felkészítendő a nyugodt alvásra. Szintén ergonómiai funkció, hogy a fényforrás nem állandó színnel világít, hanem változó színhőmérsékletű fehérrel, pontosan úgy, mint ahogyan a nap is teszi ezt. Mindez azért fontos, mert a testünk ezen információ alapján kalibrálja magát a nap során, így estére kevésbé leszünk fáradtak. Kapunk tovább egy csomó előre beállított profilt is, ami különféle cselekvésekhez biztosít ideális megvilágítást. A szemet pedig még az is kíméli, hogy a fényforrás gyakorlatilag villogásmentes, és ez nemcsak a teljes fényerő melletti használatnál igaz, hanem akkor is, amikor dimmeljük a világítást (a fényerő szabályozása analóg, nem pedig PWM).

Címkék
Ez is érdekelhet
2023. november 3., 08:00
2021. január 29., 09:05