- 2012. június 6., 15:41
Az Androidos tabletek után az ASUS végre Windowszal is ad ki gépeket, rögtön mindjárt kettőt is.

Az Androidos tabletek után az ASUS végre Windowszal is ad ki gépeket, rögtön mindjárt kettőt is.

A Tablet 600 és Tablet 810 (rendkívül fantáziadús) nevekre hallgató kütyük között felhasználói szempontból a legnagyobb különbség az, hogy előbbire Windows RT, utóbbira viszont teljes értékű Windows 8 kerül – ami persze azt is eredményezi, hogy a külsőre meglehetősen hasonló gépek más hardvert rejtenek.

A Tablet 600-ba Tegra 3, 2 Gbájt RAM és 32 Gbájtos SSD kerül, míg a Tablet 810-et Intel Medfield hajtja meg, szintén 2 Gbájt memória, de 64 Gbájtos SSD társaságában (microSD-vel mindkettőt lehet bővíteni). A kijelző mindkét gépnél Super IPS+ és 1366×768 pixel felbontású, azonban a Windows RT mellé 10,1 colos, a Windows 8 mellé viszont 11,6 colos panel jár. Tovább eltérés, hogy a nagyobb panel nemcsak ujjal, hanem tollal is vezérelhető, ezért a nagy pontosságú bevitelt igénylő feladatokra a Tablet 810 tűnik alkalmasabbnak.

A gépek dizájnja becsukva nagyon hasonlít a korábbi Transformerekre, ami nem véletlen természetesen: mind a Tablet 600, mind a Tablet 810 használható táblagépként és notebooként is, a billentyűzet ugyanis valójában „csak” egy dokkoló. A koncepció azért lehet nagyon sikeres, mert az ASUS minden hardvert a kijelzőbe épített, így a klaviatúrában lévő második akkumulátor szükség esetén extra üzemidőt tud biztosítani. A dokkoló ezen felül természetesen egy touchpadot is tartalmaz, és került rá néhány USB port is.


Ami a többi hardvert illeti, a gépekbe természetesen került WiFi adapter, Bluetooth 4.0, 8 Mpixeles hátsó és 2 Mpixeles előlapo kamera, GPS és digitális iránytű és gyorsulásérzékelők is – valamint NFC chip is, ami egyelőre még a mobiltelefonoknál sem tartozik az alapfelszereltség közé, nemhogy táblagépek esetében.

Bár egyelőre még csak prototípusokról van szó, a sem a sebességgel, láthatóan sem az összeszerelés minőségével nem volt komolyabb probléma. Poztívum, hogy a két gépre, az eltérő fizikai méret ellenére, ugyanakkora klaviatúra került.

Pontos megjelenési dátummal az ASUS természetesen nem tudott szolgálni, de a tervek szerint a Tablet 810 rögtön a Windows 8-cal egy időben elérhető lesz, tehát októberi premierre számíthatunk. A Tablet 600 megjelenése viszont valószínűleg 2013-ra csúszik majd, a Microsoft ugyanis várhatóan nem lesz kész időben a Windows RT-vel.

Hozzászólások