- 2014. június 4., 08:41
Az ütés- és karcálló üvegeket gyártó vállalat egy ideig évente hozta ki az újabb verziókat, de ennek már vége.

Az ütés- és karcálló üvegeket gyártó vállalat egy ideig évente hozta ki az újabb verziókat, de ennek már vége.

A Gorilla Glass jelenlegi verziója, amely a 3-as számot viseli, 0,4 mm vastag – bár lehetne ennél is még valamivel vékonyabb, továbbra is hatékony védelmet nyújtó üveget is gyártani, a vállalat úgy döntött, hogy egyelőre nem folytatja a tizedmilliméterek elleni küzdelmet, legfőképpen persze azért, mert a készülékgyártókat már amúgy sem hozná lázba egy újabb, 10-20 szézalékos méretcsökkentés. A Corning valószínűleg ezután is bőven megélne abból, ha szimplán csak gyártja a Gorilla Glass üvegeket, azonban a vállalat szeretne tovább fejlődni, így az extra szolgáltatások felé, valamint teljesen új megoldások felé is kacsintgatnak.

Előbbi kategóriába tartozik, hogy a Gorilla Glass minimális mértékben most már képes gyógyítani magát, de a januári CES alkalmával a vállalat további érdekességeket is bemutatott: az antimikrobiális Gorilla Glasst. Ennek különlegessége, hogy az antimikrobiális hatást nem sérülékeny, extra bevonat segítségével sikerült elérni, hanem az üveghez a gyártás során hozzáadott anyagokkal, tehát a hatás idővel sem csökken. A Computexen láthattuk is az ennek az üvegnek a felhasználásával készült, a világ első „antimikrobiális mérlegét”, de az üveg kísérletképpen már telefonba is bekerült.

Szintén nem teljesen új fejlesztés, de nem mindenki tudja, hogy a Corning elkezdetett csökkentet tükröződésű üveget is gyártani, amelyet a Lenovo például már kereskedelmi forgalomban lévő termékben (egy notebookban) is használ.

A Corning viszont emellett új területek felé is kacsintgat, így a termékpalettájára üvegszálas kábelek valamint Thunderbolt kapcsolathoz használható kábelek is felkerültek – ezek persze főleg ipari és vállalati felhasználók számára készülnek, de azért csináltunk róluk is pár fotót. Érdekesség, hogy az optikai megoldásra támaszkodva akár 10 méternél is hosszabb USB 3.0 szabványú kábeleket is lehet építeni.