- 2014. június 5., 10:23
A NAS-ok mellett egy utazók számára kifejlesztett, sok extrával rendelkező készüléket is láttunk a QNAP-nál.

A NAS-ok mellett egy utazók számára kifejlesztett, sok extrával rendelkező készüléket is láttunk a QNAP-nál.

A klasszikus termékek mellett a QNAP is próbálkozik félig-meddig új területekre betörni, az egyik ilyen próbálkozás a QGENIE. A mérete és formája alapján leginkább a külső akkumulátorokra hajazó eszköz az utazók svájci bicskájának is felfogható, mert számos olyan képességgel bír, amely hasznos lehet nyaralásnál.

Egyrészt, amint azt a felépítési is sugallja, található benne egy akkumulátor. Ez nem túlságosan nagy kapacitású, csupán 3000 mAh-s, mert elsősorban nem arra való, hogy más készülékeket töltsünk vele (de erre is lehet használni, akár 1,5 A-s áramerősséggel), hanem azért került a készülékbe, hogy az önállóan, hálózati áram nélkül is tudjon működni. A QGENIE-re került egy vezetékes LAN és támogatja a WiFi kapcsolatokat is; a két interfész között pedig természetesen átjárást is tud biztosítani, így a szállodai vezetékes netet könnyedén megoszthatjuk, egyszerre akár 8 készülékkel is. Ez azonban még csak a kezdet! A készülékben ugyanis 32 GB-os, bővíthető adattároló is van, amelynek tartalmát minden csatlakozó készülék elérheti (okostelefonra pedig még külön alkalmazás is van), így a fényképek és zenék megosztása sem akadály többé. A 120 MB/s-os olvasási és 40 MB/s-os írási sebesség garanciát jelent arra, hogy sebességbeli problémák nem lesznek. Az SSD teljes sebességét kihasználhatjuk egyébként, ha a kütyüt PC-re csatlakoztatjuk a szintén beépített USB 3.0 interfész segítségével. Az adatmegosztás nemcsak hálózaton keresztül működhet, hanem Bluetooth kapcsolattal is, ami elsősorban akkor jöhet jól, valamilyen zenelejátszóra szeretnénk számokat átküldeni.

Bár egy hordozható eszköznél annyira nem feltétlenül releváns, de a készüléken futó szoftver a távoli elérést is lehetővé teszi, tehát az otthon hagyott QGENIE-ről is könnyen le tudjuk olvasni az adatokat, ha internet közelében vagyunk. Ezt a funkciót a NAS-oknál is megtalálható myQNAPcloud szolgáltatás biztosítja.

Mivel a QGENIE funkcionalitása elég sokrétű, került rá egy (OLED) kijelző is, amelyen nyomon követhető, hogy éppen milyen üzemmódot használunk, és mely funkciók aktívak. Bekapcsolásnál egyébként el kell döntenünk, hogy töltőként használjuk-e az eszközt vagy hozzáférési pontként; utóbbi esetben a töltés során elérhető 1,5 A-s áramerősség 0,9 A-re csökken.

Címkék