- 2015. június 2., 11:03
Mobilba oltott szelfibot: a ZenFone Selfie mellé egy állvány is jár, amellyel gyerekjáték saját magunkat fotózni.

Ma már szinte nincsen olyan okostelefon, amelyiknek ne lenne előlapi kamerája, hiszen a videotelefonáláshoz ez egy elengedhetetlen kellék. A gyártóknak nem is igazán esett nehezére a kamera beépítése, mivel a modulnak nem is kellett különösebben erősnek lennie: videókhoz akár már egy VGA felbontású érzékelő is megteszi, és egy ilyen a gyártási költségeket sem emeli meg igazán. Aztán beütött a szelfi őrület: amilyen gyorsan bekerült a selfie az Oxford Dictionarybe, olyan gyorsan jöttek rá a telefongyártók arra, hogy a vásárlók szemében jó pont lehet, ha az előlapi kamerával is értékelhető fotókat tudnak készíteni. A többi már történelem, mondhatnánk – a szelfi botok megjelenésével együtt. Az ASUS most azonban piacra dobott egy olyan mobilt, amely képes helyettesíteni a szelfi botot, legalábbis bizonyos körülmények között.

A ZenFone Selfie egy teljesen átlagos ASUS mobilnak tűnik, amelynek tervezésekor a kiindulási alapot valószínűleg a ZenFone 2 jelentette, legalábbis külsőre mindenképpen. 5,5 colos Full HD kijelzőt, nyolcmagos Qualcomm rendszerchipet (Snapdragon 615) és 2 GB memóriát kapunk, ez ma már a felsőkategóriában teljesen átlagosnak mondható vas. A Selfie-nek azonban nemcsak a hátsó, hanem az előlapi kamerája is jó: mindkettővel 13 MP-es fotókat lehet készíteni. A hátsó F2.0-s lencsét dual LED-es villanót és lézeres fókuszt kapott, az első viszont ezek mellé még 88 fokos látószöget is (de cserébe csak F2.2-es objektívet), hogy amikor magunkat fotózzuk, akkor a környezetből is minél többet tudjunk megörökíteni.

Ami viszont teljesen egyedivé teszi a készüléket, az az opcionális, kihajtható állvány, amely képes a mobilt álló helyzetben megtartani – vagyis ha van olyan sík felület, ahová le tudjuk tenni a telefont, akkor nem csak egy lépéssel tudjuk megtoldani karunk hosszát szelfizés közben. Hátrány persze a szelfibotokhoz képest, hogy az exponálás csak időzítővel történhet, és nyilván nem ajánlott az akciózás zsúfolt helyeken sem, mert a telefonnak könnyen lába kelhet (ez a probléma valószínűleg Tajvanon ismeretlen, de tudjuk jól, hogy odahaza ami mozdítható, az alkalmasint gyorsan önálló életre tud kelni).

A mobilon az Android 5.0 fut, Zen UI és ZenMotion kiegészítésekkel (utóbbi gesztusvezérléses programindítást tesz lehetővé, ha például egy S betűt rajzolunk a telefon kijelzőjére, akkor szelfi módba léphetünk). A mobil intelligens HDR módot is kínál, amivel az ígéretek szerint akkor is jó szelfiket lehet készíteni, ha erős a hátulról érkező fény, valamint csoportképekhez a szelfipanoráma is bevethető.

Az ASUS a telefon megjelenésével kapcsolatban egyelőre nem árult el részleteket, így sem a piacra kerülés időpontjáról, sem a várható árról nem tudunk nyilatkozni.

Címkék
Ez is érdekelhet
2023. november 3., 08:00
2021. január 29., 09:05
2020. október 15., 12:00