- 2015. június 3., 11:44
A Helio P10 olcsó, de gyors nyolcmagos SoC lesz LTE-vel. Erősödhetnek a középkategóriás mobilok, tabletek.

Nem sokkal azután, hogy a MediaTek csúcskategóriás, tízmagos SoC-t gyártott Helio X20 néven, most egy nála szerényebb teljesítményű, de olcsóbb áramkörrel próbál a felső-közép kategóriába betörni. Ha alulról nem sikerült, talán a kezdeti alapozás után sikeres lehet a Helio P10-es. Ebben nyolc darab 64 bites Cortex-A53 processzormag dolgozik, legfeljebb 2 GHz-es órajellel. Mellette egy kétmagos, szintén 64 bites Mali-T860 grafikus processzor működik 700 MHz-en, ami garantálja a zökkenőmentes grafikai megjelenítést akár Full HD felbontású kijelző alkalmazása esetén is. Szintén integrált az LTE Cat 6 modem (300/50 Mbit/s).

A MediaTek P10 a TrueBright ISP motort is tartalmazza, amely az RWB (RWWB) optikai szenzorokat is kezeli, amelyek kétszer érzékenyebbek a hagyományos RGB moduloknál, és jobbak a modernnek számító RGBW optikai szenzoroknál is. A hangkártya is profi, az áramkör jel-zaj viszonya (SNR) 110 dB, torzítása (THD) -95 dB, tehát dedikált hang-IC-re sincs feltétlenül szükség. A MiraVision 2.0 akár 60 fps-t is elér Full HD kijelzőkön, és hardveres támogatást ad az UltraDimming éjszakai módhoz (ez automatikusan csökkenti a kijelző fényerejét éjjel), és a szemet is óvja a kifáradástól a BluLight Defender üzemmódjával. A gyártó állítása szerint áramköre ez év harmadik negyedévétől lesz kapható, előbb valamivel, mint a korábban bemutatott X20.

Az egyetlen dolog, amiről nem tudni semmit, az a lapka fogyasztása: a MediaTek chipjeinek eddig sem feltétlenül a teljesítményével volt gond, hanem inkább azzal, hogy megfelelő teljesítmény leadása közben gyorsan lemerülnek. Azért az valószínű, hogy az egynapos készenléti időt el fogják tudni érni a készülékgyártók, legfeljebb az átlagosnál egy kicsivel nagyobb akkumulátort kell, hogy használjanak ehhez.

Ez is érdekelhet
2023. november 3., 08:00
2021. január 29., 09:05
2020. október 15., 12:00