- 2015. június 3., 17:20
Természetesen a Zen termékcsalád része az új modell, amely a kamerával érdekes trükkökre képes.

A Computexen mindig sok az érdekes prototípus, az Intel például tavaly itt mutatta be a RealSense 3D kamerát, amely gesztusvezérlésre és 3D arcfelismerésre is képes. A technológiát azóta az IFA-n és a CES-en is meg lehetett nézni, sőt, a Dell tavaly szeptemberben már jelentett be olyan notebookot, amely megkapta az újdonságot. Ezzel együtt is, a piac egyelőre még nem bővelkedik az olyan termékekben, amelyek RealSense-et használnak – az ASUS most azonban eggyel növeli az ilyen termékek sorát, hiszen az új, 23,8 colos kijelzővel szerelt Zen Aio Z240IC-be az Intel kamerája is bekerült. A gesztusvezérlést az OS és a programok irányítására, a 3D arcfelismerést pedig a felhasználói azonosításra lehet használni. Mi tagadás, a Zen AiO felépítése kicsit hajaz a Macintosh gépekre, ami azért nem olyan nagy baj, hiszen nemcsak a formákat sikerült lemásolni, hanem az igényes anyaghasználatot is – a satnya műanyagok helyett a keret például alumíniumból készült, egyetlen darabból (unibody).

Az ASUS nem spórolta ki a hardvert: akár Core i7-es processzort, 32 GB DDR4 memóriát, 512 GB-os SSD-t (PCIe 3 ×4) és dedikált NVIDIA GeForce GTX960M GPU-t is kérhetünk a gépbe, amely így semmilyen feladat elvégzésekor nem fog zavarba jönni, ebben teljesen biztosak lehetünk. Az ASUS standján bőven volt az USB 3.1 szabvánnyal kompatibilis termék, köztük ez az egybegép is, amelyre a 10 Gbit/s-os adatátvitelre képes port mellett USB Type-C csatlakozó is került. Az AiO természetesen beépített hangszórókat is tartalmaz, amelyek együttes teljesítménye 16 watt – ezzel van némi esély arra, hogy átlagos használatra a gép mellé nem kell venni hangszórókat is.

Amit még érdemes megemlíteni, az az, hogy az egybegép nemcsak a mozgások érzékelésére képes, hanem hangfelismerésre is, persze ezt a funkciót nem az ASUS biztosítja, hanem a Microsoft, hiszen az AiO-ra a Windows 10 kerül (majd), amelynek része a Cortana személyi asszisztens is. Az ASUS ebben a kérdésben csupán annyit tett, hogy a beépített mikrofonokat kicsit felturbózta, hogy azok jobban szűrjék a környezeti zajt, és ezáltal a beszédet a Windows 10 pontosabban legyen képes felismerni.


A tajvani gyártó standján egy kisebb modell is bemutatkozott, amely 21,5 colos kijelzővel és RealSense kamera nélkül érkezik. A Zen AiO Z220IC ettől eltekintve a nagytestvérrel közel azonos képességeket mondhat magáénak, egyedül a videomemóriája kisebb (4 helyett 2 GB) és az SSD-je lassabb valamivel.

Az egybegépek nemcsak a hardveres specifikációban osztoznak, hanem abban is, hogy egyelőre még nem lehet tudni, az ASUS mikor fogja őket forgalomba hozni – tekintettel arra, hogy a specifikációs lap egyértelműen Windows 10-et ír az operációs rendszernek, az teljesen biztos, hogy csak július 29- után – ekkor debütál ugyanis a Microsoft új operációs rendszere. És azt sem tudjuk még, hogy mennyiért, de a nagyobb modell tudását és dizájnját ismerve abban azért biztosak lehetünk, hogy az AiO-k között is a magasabb árkategóriájú termékek közé pozícionálja majd a kütyüket az ASUS.

Optikai meghajtó egyik modellben sincsen, a hiányt azonban az ASUS stílusosan oldotta meg: elkészítette a ZenDrive-ot, amely egy 150×150×11 mm-es és mindössze 270 grammos, slot-in mechanikával rendelkező külső meghajtó. A Blu-ray íróként is funkcionáló modell a Zen AiO-khoz hasonlóan igényes, fémből készült borítást kapott, formáját tekintve pedig köralakú, és alig nagyobb, mint az optikai lemezek. USB 3.0 csatlakozóra illeszkedik, amely természetesen a működéshez szükséges energiát is szállítja.

Hozzászólások