- 2015. szeptember 6., 18:50
A koreai gyártó szeret az OLED-del és az átlátszó kijelzőkkel is kísérletezni, íme az eredmény.

A Samsungnak van már átlátszó LCD-je (írtunk róla itt, itt és itt), amely elvileg kereskedelmi forgalomban is kapható, sőt, a koreai gyártó három éve az IFA-n bemutatott egy olyan notebookot is, amelynek átlátszó OLED-kijelzője volt. Az OLED aztán egy időre lekerült a napirendről, legalábbis a Samsungnál, mígnem a januári CES-en ismét megjelent a technológia, egy átlátszó panel képében. A Samsung ezt a koncepciót azóta is csiszolgatja, elsősorban azért, mert a saját fényt adó OLED-ek segítségével szebb színeket lehet elérni, mint a háttérvilágítás nélküli, a környezeti fényre hagyatkozó LCD-vel.


Az IFA-ra kihozott panel 55 colos és Full HD felbontással bír, és elméletileg a DCI színtér szinte teljes lefedésére képes – a gyakorlatban azért annyira nem ugrottak le a színek, mint egy tévénél (az erős környezeti fény miatt), de panasza szerintünk nincsen különösebb ok. Egy átlátszó felületnél természetesen fontos adat az átlátszóság mértéke is, amely 45 százalék, ez nagyjából egyezik azzal, mint amit a hasonló képességgel bíró LCD-s verzió tud – a fotók jól mutatják, hogy a kijelző mögötti tárgyak ilyen átlátszóság mellett már teljesen jól láthatók. A Samsung átlátszó OLED-paneljét egy komplett PC vezérli, ennek megfelelően HDMI- vagy DVI-kábelen, analóg kábelen és WiFi kapcsolaton keresztül is lehet neki tartalmakat küldeni.

A piaci elérhetőséggel kapcsolatban sok információt nem sikerült szereznünk, de ez nem is meglepő, hiszen nem otthoni felhasználóknak szánt termékről van szó, amely ráadásul a luxus kategóriába esik – ebben a körben pedig tartja magát a mondás, hogy akinek meg kell kérdeznie az árat, annak nincsn elég pénze a vásárláshoz. Amint az előző, LCD-s változatot, úgy ezt a modellt is elsősorban divatszalonokban és ékszerüzletekben szeretné viszontlátni leginkább a Samsung.

Címkék
Hozzászólások